13. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pilvetehnoloogia annab Eesti ettevõtete IT-arengule hoogu

Eesti ettevõtted on infotehnoloogiliselt üsna heal tasemel. Majandussurutisest tingituna on viimaste aastate jooksul küll IT-uuenduste tempo pidurdunud, kuid kuna muu maailm liigub edasi, on ka Eestis oodata peatset uuendustelainet, kirjutab Microsoft Eesti juht Rain Laane.

Ettevõtete arvutiparkide uuendamine on viimasel ajal Eestis aeglustunud. Kui varasemalt vahetati aastas välja ligi kolmandik oma arvutipargist, siis praegu neljandik. Oma rolli on siin mänginud keerulised majandusolud. Paljude ettevõtete arvutipargid on vananenud – viis aastat vanad arvutid ei sobi enam tänapäevaste võimalustega tarkvara ja teenuste kasutamiseks. Kuna pilvetehnoloogia vajab vähem investeeringuid ja seda on lihtne kasutusele võtta, suureneb ilmselt ka ettevõtete motivatsioon uue põlvkonna lahendustele üle minna.

Kasulik väikestele ja suurtele. Peamiseks pilvetehnoloogia eeliseks on hind – see võimaldab kasutada lahendusi, mille juurutamiseks ettevõtte siseselt tavaliselt pakilisemate vajaduste tõttu raha napib. Eriti oluline on see väikestele ja keskmistele ettevõtetele, kellel pole ressurssi majasiseste IT-süsteemide ülesseadmiseks. Samas annab pilv kokkuhoidu ka suur­ettevõtetele – paljudes organisatsioonides kasutatakse olemasolevat serverparki vaid

5–10% ulatuses, mis on ilmselge raiskamine.

Pilve puhul makstakse ainult selle eest, mida ka tegelikult tarbitakse ja puudub vajadus ressurssi varuks valmis osta. Mitmed uuringud on näidanud, et IT-kulutusi saab pilvetehnoloogiale üle minnes kokku hoida 20–30%.

USAs kasutab pilveteenuseid juba 40% ettevõtetest – kirjade saatmiseks, dokumentide haldamiseks ja koosolekute pidamiseks. Märgiks liikumisest uute lahenduste poole on ka mobiilse internetituru plahvatuslik kasv – eelmisel aastal kasvas mobiilse andmeside maht maailmas ligi kolm korda, moodustades 5% kogu maailma internetitarbimisest. Pilv on eriti sobiv just mobiilseks tööks.

Ettevõtetel ja riigiasutustel on võimekus pilve üle kolida juba olemas, sest see ei nõua eraldi infrastruktuuri paigaldamist. Majandusministeerium kaardistabki pilvetehnoloogia kasutamise hetkeseisu ja lähikuudel peaks selguma, millised on senised edusammud Eestis.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755