Autor: Alyona Stadnik • 16. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjaks sünnitakse

Foto: Raul Mee
Eesti ettevõtja Hendrik Roosna pääsemine USA start-up-kiirendisse näitab, et ettevõtjaks sünnitakse, mitte ei õpita, kirjutab ajakirjanik Alyona Stadnik.

14 aastat liisinguäris tegutsenud Roosna pani tänavu kevadel oma idee kirja ja kandideeris Silicon Valley kiirendisse. Tõenäosus, et ta sinna pääseb, oli veidi alla ühe protsendi. Ometi valiti Roosna lahendus maailma nende saja ettevõtmise hulka, mis muudavad maailma. Eestist on nii kaugele jõudnud ainult üks ettevõte, Click&Grow.

Kui paljud start-up’id on sellised, et lähevad katsetama valdkonnas, mida nad ise nii hästi ei tunne, siis Roosnaga oli teistmoodi. Liisinguvaldkonnas töötamise kogemisega teadis ta täpselt, missugune on vajadus ja kuidas seda rahuldada. Tal ei olnud vaja esitada küsimust, kas seda, mida ta teha tahab, on üldse vaja. „Ma tean, et see on vajalik ja kui see on vajalik, siis on see edukas. Olen enesekindel,“ oli tema sõnum.

Usk endasse on põhiline

Roosnal ei ole kordagi tekkinud tunnet, et ta ei saa hakkama. Tema arusaam on pigem selline: tee seda, ilma milleta sa ei saa. Tema ei saa ilma ettevõtluseta, järelikult tuleb ette võtta. 12aastaselt kadakaste medalite valmistamise ja müümisega alustanud Roosna ei ole kordagi kogenenud läbikukkumishirmu.

Sellestki pole midagi, et Roosnal kõrgkool pooleli jäi. Ka mees ise ei kahetse seda. Ma ei soovita muidugi kõigil Roosna eeskujul kooli pooleli jätta, aga kindlasti väärib järgimist eeskuju oma jõudu ja oskusi adekvaatselt hinnata, olla julge ja mitte karta läbikukkumist. See ongi rohkem Eestile omane suhtumine, et vigu teha on halb. Silicon Valleys on see kultuur vastupidine. See ongi ettevõtluse tuum: pingutad, annad endast maksimumi. Ja õnnestud. Kui õnnestu, proovid uuesti.

Allikas: Äripäev 

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755