7. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT taristu on valmis, aga kuidas edasi?

Erkki Leego
Ühe keskmise Eesti ettevõtte IT valdkonna küpsust võib lühidalt iseloomustada nii - taristu on kvaliteetne ja kasutajatugi toimib, aga süstemaatiline juhtimine puudub, kirjutab IT juhtimise ja konsultatsiooni ettevõtte Leego Hansson juhtivparter Erkki Leego.

Sellise tõdemuseni olen jõudnud läbi kümnete Leego Hanssoni hindamisprojektide, kus oleme analüüsinud ettevõtete infotehnoloogia, infoturbe ja arenduste juhtimise korraldust. Iseloomustus kehtib nii 30 kui 3000 töötajaga organisatsioonide kohta.

IT taristusse on investeeritud piisavalt, serverid on sageli paigatatud kaasaegsetesse majutuskeskustesse ja andmeside kiirus on väga hea. Arvutid ja monitorid on kvaliteetsed ning hästi on korraldatud kasutajate nõustamine ja abistamine.

IT valdkonna hindamise sagedased järeldused:

Infosüsteemi haldus ja kasutajatugi toimivad

Infosüsteemi jätkusuutlikkus ei ole piisaval tasemel tagatudPuudub süsteemne IT juhtimineInfosüsteemi lahenduste dokumenteerimine on vähenePuudub süsteemne infoturbe haldusArenduste juhtimise korraldus ei taga infosüsteemi rakenduste süstemaatilist arengut

IT valdkonna ei arendata vastavalt organisatsiooni arengueesmärkidele ja prioriteetideleInfosüsteem ei vasta ettevõtte tänastele ja tulevikuvajadustelePuuduvad kehtiv IT arengukava ja aastapõhine tegevuskava

Allikas: Leego Hansson

Ettevõtete vajadused on läinud aga palju keerukamaks. Tehnoloogiat vajatakse järjest kasvavas mahus nii põhitegevuse efektiivsuse saavutamiseks, kliendi- ja müügihalduses, logistikas ja kõigis muudes tugivaldkondades. Infosüsteemi rakendusi, andmeid ja automatiseeritud andmevahetust on palju. Tasapisi on kokku saanud infotehnoloogiline kompleks, mille terviklik ja ettevõtte ambitsioonidele vastav arendamine ja töökorras hoidmine on suur väljakutse.

Süsteemset IT keskkonna arengute juhtimist ei ole ettevõtetel sageli õnnestunud saavutada. Puuduvad IT-juhi ja ettevõtte juhi ühist strateegilist planeerimist toetavad IT arengu- ja tegevuskavad ning visuaalselt kõnekad infosüsteemi ülevaated. Arenguprojektid liiguvad väga vaevaliselt ja tulemused on ebarahuldavad. Dokumentatsioon on ebaühtlane ja aegunud. Enamasti puuduvad testitud äri toimepidevuse plaanid. Sageli on kaotatud usk, et IT projektid saavad olla edukad ja lahendused kasutajasõbralikud ning töökindlad.

Põhjustest on mulle välja joonistunud kolm strateegilisemat:

Puudub pädev ja/või vajalike volitustega IT-juhtAlahinnatakse IT strateegilise visiooni vajadust ja äri toimepidevuse riskeMuudatuste juhtimine on tehnoloogia projektides eriti keeruline

Isikliku kogemuse pealt võin kinnitada, et süsteemne IT-juhtimine on võimalik ja selle saavutamine on palju lihtsam kui kardetakse.

Esimene samm väljendub hästi ütluses: „probleemi lahendamine algab probleemi tunnistamisest“.

IT-juhimise meistriklass II moodul: 

Äri ja tehnoloogia kooskõla juhtimineIT strateegiline juhtimine, investeeringute planeerimine ja eelarve koostamine. 

Koolitaja Erkki Leego

Toimub 1. märtsil 2018, rohkem infot vaata SIIT Registreeru SIIN

IT-juhtimise meistriklassi kogu programmiga saad tutvuda SIIN

Autor: Erkki Leego

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755