4. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõudlusfriik: kuidas võrrelda pilve ja pilve?

Pilve hinnastus on näiliselt lihtne, aga tunnihinnaga protsessorituumasid, mälu ja kettaruumi ostes on mõistlik pöörata tähelepanu ka jõudlusele, soovitab Pilvekonverentsil arutlusringis sõna saav jõudlusfriik ja Zone.ee infoturbe evangelist Peeter Marvet.

Veebirakenduse töökiirus võib nominaalselt samade parameetritega serverite peal erineda üle kahe korra, tingituna tehnilistest eripäradest või ressursi ülemüügist.

Selliste erinevuste puhul on mõistlik panustada mõned töötunnid testimisse ja võrdlemisse ning mõelda läbi, kuidas tulevikus rakenduse jõudlusprobleeme serveri omadest eristada. Jõudlustestid annavad lisaks ka arusaamise plaanitava kasutajatehulga teenindamiseks vajalikest ressurssidest.

Pilveserverite tellimist (ja neist loobumist) on lihtne automatiseerida ning kui testimise metoodika paigas, saab teste hõlpsalt käivitada ja korrata erinevate teenusepakkujate, andmekeskuste või rakenduste peal.

Minu tööriistakohvrike paigaldab loodud serverisse mõned levinud rehkendusvõimsuse ja andmevahetuskiiruse mõõtmise tööriistad ning ühe WordPressil põhineva veebipoe. Kuigi serveripoolsed testid annavad aimu riistvara ja virtualisatsiooniplatvormi suutlikkusest ning aitavad erinevaid lahedusi võrrelda, annab reaalse lõppkasutaja poolt tajutava kiiruse kohta selgema pildi seesama rakendus, mida plaanitakse serveris jooksutama hakata.

Metoodikast ja testitulemustest kuuleb lähemalt juba 15. märtsil toimuval Pilvekonverentsil 2018.

Jõudlusfriik ja infoturbe evangelist Peeter Marvet osaleb arutlusringis „Kuidas olla pilves?“ koos pilvevaldkonna eksperdi ja Cybernetica tootejuhi Riho Kurg’iga ja ADM Interactive juhi Riho Pihelpuuga 15. märtsil toimuval Pilvekonverentsii 2018. Tule kuulama ja küsimusi esitama! Vaata, kes veel esinevad! Info ja registreerimine SIIN.

Autor: Peeter Marvet

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755