19. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ordi - kahe kümnendi jagu usaldust

Ordi parim müügimees Üllo Pendra.
Foto: Ordi
Kodumaine arvutitootja Ordi on pakkunud terviklikke ja paindlikke IT-lahendusi juba paarkümmend aastat. Kvaliteet ning kliendikesksus on loonud usaldust ning tänaseks ei vaja Ordi nimi kodumail tutvustamist – hea nimi ja tuntus turul on auga välja teenitud.

Eesti mõistes väga pika ajalooga arvutitootja ja IT kaupade müüja Ordi on üdini kodumaine ettevõte, mis annab tänaseks tööd viiekümnele inimesele. On märkimisväärne, et pea pooled ettevõtte töötajatest on siin veetnud üle kümne aasta oma elust.

Ordi on esindatud nii Tartus kui Tallinnas. Oma esimese arvuti tootis Ordi 1994. aastal ja Ordi brändi seostatakse eelkõige arvutitega.

Kõik IT kaubad kompaktselt ja ühest kohast

AS Ordi müügijuht Marge Reiljan ütleb, et Ordi on oma kontseptsioonilt orienteeritud terviklahenduse pakkumisele, seda nii jae- kui ärikliendi aspektist vaadatuna. „Meie juurest kohapealt saab klient osta kõik vajaliku - lisaseadmed, komponendid ja muud IT kaubad. Et midagi on parasjagu otsa saanud, ei ole vajadust karta - Ordi omab arvestatavat kohapealset laoseisu, millega on tagatud kiired tarned,“ räägib Reiljan.

Ühtekokku on Ordi kaubavalikus tooteid 150 juhtivalt tehnoloogiafirmalt ning ollakse monitoride, emaplaatide, videokaartide, mälude, SSD seadete ja muu kauba maaletooja Eestis. „Arvestades Eesti turu väiksust  pakume oma tooteid kõikidele sihtgruppidele. Lähtudes klientide ootustest toodab Ordi väga erinevaid laua - ja sülearvuteid,“ räägib Reiljan, kelle sõnul algab pakutav mudelivalik lihtsamast kodu - ja netiarvutitest ning ulatub võimsate tööjaamade, serverite, kujundus - ja mänguarvutiteni.  

Globaalne IT äri liigub pilveteenuste suunas

Maailma IT äris liigub Reiljani sõnul kõik pilveteenuse osutamise suunas. „Kliendid eelistavad järjest enam juhtmevabasid seadmeid. Seadmetelt eeldatakse omakorda juba juhtmevaba ligipääsu internetile,“ kirjeldab Reiljan.

Et ORDI on üldises pildis väga väike tootja, loob see eeldused ja võimalused turu muutustele operatiivselt reageerida. „Võin öelda, et oleme uute toodete turuletoomisel esirinnas. Näiteks olime esimesed, kes tegid Eestis algust arvutite müümisel WIN 10-ga. Päeval, mil turule jõudsid Inteli 6. põlvkonna protsessorid, olid need saadaval ka Ordi arvutisalongides,“ jätkab Reiljan.

Väiksemad lauaarvutid, kergemad ja võimsamad sülearvutid

Reiljani sõnul muutuvad lauaarvutid oma mõõtmetelt väiksemaks ja kindlasti ka ökonoomsemaks. „Üha enam kasutatakse kontoritöös miniarvuteid, mis ei jää oma võimsuselt alla tavalistele desktop-tüüpi arvutitele. Arvutid on muutunud järjest personaalsemaks, nende lisade nimekiri võib silme-eest kirjuks võtta,“ sõnab ta. Loomulikult on lai kaubavalik  olnud Reiljani sõnul müüjatele alati eesmärgiks ja viimastel aastatel on siin toimunud plahvatuslik kasv.

Sülearvuti puhul toob Reiljan olulisimate trendidena välja võimsuse, kergus, personaalsuse ja hea aku kestvuse. „Kui varem kehtis rusikareegel, et samade komponentidega sülearvuti maksab kaks korda rohkem kui samade näitajatega lauaarvuti, siis nüüd on see vahe olematu. Kui võrrelda näiteks Ordi Gameri 15“ ekraaniga sülearvutit sarnaste tehniliste  näitajatega lauaarvuti ja  22“ ekraaniga, siis hinnavahe on neil pelgalt mõned eurod,“ valgustab Reiljan.

PRO seeria arvutimudelid – erilahendus B2B klientuurile

Suure osa Ordi klientidest moodustavad  B2B kliendid, kellele mõeldes on välja töötatud spetsiaalsed PRO seeria arvutimudelid, mis on valmistatud hoolikalt valitud komponentidest. „Standardvarustuses on sõltuvalt mudelist kolme- või neljaaastane VIP (teenindatakse eelisjärjekorras) garantii ja äriklassi Windows 10 Pro, Windows 8.1 Pro või Windows 7 Pro operatsioonisüsteem,“ selgitab Reiljan. Garantiid on võimalik laiendada mõnedel mudelitel koguni seitsme aastani.

Kõik Pro-seeria arvutid on Microsofti kokkusobivuslistis, seega võib klient kindel olla et eelinstalleeritud tarkvaraga ei teki kokkusobivusprobleeme. Ka testitakse arvuteid põhjalikult, et välistada eos riistvaratõrked.

Siinse tarbijani jõuavad Supermicro serverid ja tööjaamad

Sellest aastast alustas Ordi Supermicro serverite, tööjaamade ja komponentide maaletoomist. „Supermicro on maailma juhtiv tippklassi serverite, tööjaamade ja võrgulahenduste tootja. Tooteid leidub nii kodukasutajatele kui ka igas suuruses ettevõtetele. Supermicro serverid ja tööjaamad on Microsofti HCL listis, samuti Red Hat Linux, VMware ja Citrix kokkusobivuslistides,“ märgib Reiljan. Serverid sisaldavad kaughaldusliidest, mille abil on võimalik servereid hallata kas või nutitelefoni abil. Supermicro serveritele ja tööjaamadele pakutakse lisaks kolmeaastast kohapealset garantiid, mida on võimalik laiendada kuni viieaastase kohapealse garantiini. „Meie hinnakirjas on esindatud ainult murdosa saadaolevatest süsteemidest, soovi korral teeme eripakkumise kliendi erisoovide põhjal,“ sõnab Reiljan.

Suur osa Ordi B2B partnereid ostavad seadmed täies mahus välja, ent turg on liikumas ka seadmete rendi suunas. „Meil on see levinud enamasti avalik- õiguslike klientide hulgas.“

Seadmed vajavad hooldust vähemalt kord aastas

Et tagada seadmete pikem eluiga, on mõistlik neid regulaarselt hooldada, Reiljani sõnul vähemalt kord aastas. „Kui hooldus on tehtud õigeaegselt, ei pea neid vahetama tihti, vaid vastavalt vajadusele ja see on ka keskkonnale säästlikum,“ ütleb ta.

Lauaarvuti tööiga võiks Reiljani sõnutsi olla kuni viis aastat, sülearvutil vähemalt kolm. „Järelturul liigub palju kasutaud arvuteid, mida on eelnevalt juba kolm aastat kasutatud. Seega on kasutusperioodid tinglikud ja sõltuvad  eelkõige kasutaja vajadustest,“ sõnab Reiljan ja toob näite aastast 2014, mil Microsoft lõpetas XP toe. „Arvestatav hulk kliente pöördus Ordisse oma kümne aasta vanuste Ordi arvutitega, mis olid riistvaraliselt veel töökorras, kuid kuna tarkvara kasutamine muutus ebaturvaliseks, soovitasime neil soetada uue arvuti,“ selgitab Reiljan.

Et olla kliendile veelgi lähemal, hakkas Ordi mõned aastad tagasi klientidele pakkuma andmete taastamist kõvaketastelt ja andmekandjatelt. „Kasutame professionaalseid eriseadmeid. Esmalt teeme seadmele tasuta diagnostika ja koostame hinnapakkumise. Lõpuks paigutame taastatud andmed kliendi andmekandjale,“ selgitab Reiljan. Kohe kindlasti ei soovita ta kõvaketta taastamist ise proovida. „Sageli tehakse ise kõvaketas lahti ja katsetatakse erinevaid nippe. Tulemus võib olla kahjuks selline, et meie kätte jõuab kõvaketas, mis on palju halvemas seisukorras kui algselt,“ põhjendab ta. Kõvaketta andmete taastamise tasu sõltub Reiljani sõnul sellest, kas seade on vigastatud või soovitakse taastada kustutatud andmeid. Mured kõvakettaga on valdavalt sarnased, aga iga olukord on eriline. Kergematel juhtudel jääb tasu alla 100 euro, suuremate vigastuste puhul võib olla üle 300 euro.

Autor: Kirke Klemmer

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755