9. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Traadita andmeside tulevik: WiMAX vallutab maailma

Algab lahing, mis otsustab, kuidas Euroopas ühendatakse traadita internet, mobiiltelefonid, sülearvutid ja muud juhtmeta seadmed. WiMAXil on enim šanssi võitjana välja tulla.

Mobiilioperaatorid, kiibitootjad ja juhtmeta võrgu loojad ei suuda kokku leppida, kuidas jagada omavahel väheseid kasutamata sagedusi. Selle otsuse peavad tegema valitsused, kirjutab International Herald Tribune.

Inteli esimehe Craig Barretti sõnul peaks sageduse saama see, kes on nõus kõige rohkem maksma. Intel on suurim WiMAX toetaja ja nende sõnul aastaks 2008 kasutavad sülearvutid WiMAX täpselt samuti nagu täna WiFit.

Teoreetiliselt levib WiMAX 50 kilomeetrit ja toimib juba USAs, Inglismaal, Hispaanias, Prantsusmaa, Saksamaal ja Lõuna-Koreas. WiMAX suudab katta suurema kiirusega suuremaid maa-alasid kui WiFi. Kuid WiMAX võrgud ei ole veel välja ehitatud ja G3 pakub täpselt samu võimalusi.

Enamus Euroopa valitsusi on WiMAXile eraldanud liiga kitsa sagedusriba, et tagada sujuv ühendus näiteks rongiga sõites. WiMAXi operaatorid tahavad stabiilse ühenduse tagamiseks seda sagedust, mille enamus Euroopa valitsusi on juba 3G võrkudele eraldanud. Kui WiMAXiga ei saa tagada sujuvat üleminekut ühe tugijaama levialast teise toimiks ta nagu WiFI ja kaotaks oma konkurentseelise.

USAs investeeris mobiilioperaator Sprint Nextel 36 miljardit krooni WiMAXi võrkude arendamisse ja teenus peaks alustama 2008 aastal.

Tõeliselt mobiilne WiMAX muudab 3G võrgu vanamoeliseks juba enne seda kui ta on kasutusele võetud. Mobiilioperaatorid on kulutanud juba miljardeid eurosid sageduste eest tasumiseks ja võrgu väljaehitamiseks.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755