10. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnopoli tehnoloogiapark läheb maksma 2,3 miljardit krooni

Tallinna tehnoloogiapark Tehnopol on jõudnud oma arengus järgmisse faasi, avades täna koostöös arendusfirmaga Tehnopolis Kinnisvara esimesed uued hooned Mustamäel, teatasid projekti juhid.

Tehnopol kavandab ühtlasi ulatuslikku laienemist, et arendada aastaks 2015 välja Balti regiooni ja Ida-Euroopa juhtiv tehnoloogiapark. Koguinvesteering Tehnopoli rajamiseks ulatub hinnanguliselt 2,3 miljardi kroonini.

Tallinna Tehnikaülikooli lähedal kokku 9,8 hektari suurusel territooriumil paiknev Tehnopol pakub innovaatilistele ettevõtetele hetkel 45 000 m² suurust rendipinda, kus juba täna tegutseb ligi 130 ettevõtet. Kõrgtehnoloogilise tootmise rajamiseks ja edendamiseks loodud Tehnopol võimaldab ettevõtetele teadmistepõhist ärikeskkonda ja rahvusvahelist suhtlusvõrgustikku. Tehnopoli teenuseid kasutavate Eesti ettevõtete kogukäive ületab kaks miljardit krooni.

Tallinna tehnoloogiapargi Tehnopol juhatuse esimees Kaupo Pastak ütles, et Tehnopoli uute hoonete avamine on olulise tähendusega kogu tehnoloogiapargi arengus, mis on konkreetselt piiritletud kuni aastani 2015.

“Tehnopoli eesmärk on kujuneda Balti regiooni ja Ida-Euroopa juhtivaks tehnoloogiapargiks. Eesmärk on ambitsioonikas, ent peame seda realistlikuks, sest tihe koostöö Tallinna Tehnikaülikooliga ning riigi, Tallinna linna ja edumeelsete arendajate toetus loob selleks väga head eeldused,” rääkis Pastak. Ta lisas, et Tehnopol loodab kasutada ka Põhjamaade juhtivate tehnoloogiaparkide kogemusi ning soovib kaasata Tehnopoli väljaarendamisse veelgi aktiivsemalt erasektori.

Praegu kehtestamisprotsessis olev Tehnopoli ala detailplaneering näeb ette maksimaalse ehitusmahu 181 713 m² ulatuses. “Senise tegevuse ja tulemuste põhjal julgeme öelda, et aastal 2015 on Tehnopolil üle 300 kliendi ning kindlaim positsioon regiooni tehnoloogiaparkide seas,” sõnas Pastak.

Tehnopol tugineb oma infrastruktuuri väljaarendamisel juhtmõttest “Live, learn, work and play”. Kaupo Pastaku sõnul kujuneb selle arenguidee kohaselt Tehnopolist meie regioonis ainulaadne tehnoloogiapark, kus teadmuspõhise ettevõtluse alustalaks olevad noored inimesed saavad efektiivselt oma äritegevust korraldada, samal ajal ülikoolis õppida, campuses elada ning ühtlasi ka oma vaba aega veeta.

Sihtasutus Tallinna tehnoloogiapark Tehnopol asutati 2003. aastal Tallinna Tehnikaülikooli, Tallinna linna ja Eesti riigi poolt.

Tehnopol on oma mastaapidelt ning olemuselt esimene omataoline teadus- ja arenduspiirkond kogu Baltikumis, mis pakub teadmistepõhist ärikeskkonda ning rahvusvahelist suhtlusvõrgustikku. Tehnopol pakub oma teenuseid teadmusmahukatele firmadele väga erinevatest valdkondadest, teiste seas on tuntud infotehnoloogiaettevõtted (nt Skype, Cybernetica, Fujitsu Siemens, Modesat), biotehnoloogia- ja ravimifirmad (nt Kevelt, Quattromed HTI, InBio, Celecure), orgaanilise keemia ettevõtted (nt Prosyntest, MolCode), materjalitehnoloogia ettevõtted (nt Karl Storz, Sient, H7H6) jpt. Tehnopolil on parimad eeldused kujuneda tipptehnoloogia firmade esimeseks valikuks kogu regiooni tehnoloogiaparkide seas.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755