24. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hansapank toetab Tartu Ülikooli kuue miljoni krooniga

Täna sõlmivad Tartu Ülikool ja Hansapank koostöölepingu, millega pank toetab kuue miljoni krooniga Tartu Ülikooli tarkvaratehnoloogia professuuri loomist, mis on esimene erasektori poolt täismahus toetatav professuur Eestis, teatas ülikool.

Hansapank ja Hansapanga emapank Swedbank toetavad professuuri kolme aastal jooksul kokku kuue miljoni krooniga ning toetus on plaanitud arvestusega, et professor saaks moodustada kohe teadusrühma. Professuuri raames loetavad loengud ning korraldatavad praktikumid on plaanis teha avalikuks veebi vahendusel, et soodustada täiendusõpet ka neile, kes ei õpi ülikoolis.

Professuuri avamise eesmärk on luua Tartu Ülikoolis kõrgtasemel tarkvaratehnoloogia õppe- ja teadustööga tegelev teadusrühm, mis valmistaks ette infotehnoloogia tippspetsialiste kõigi Baltimaade jaoks. Lähimate aastatega peaks Tartu Ülikoolist kujunema juhtiv tarkvaraarendusharidust pakkuv ülikool, mis tagaks arvutiteaduse spetsialistide kõrgtasemel järelkasvu kogu regioonis.

„Eesti arengu üks nurgakivi on infotehnoloogia kõrgetasemeline õpetamine oma ala tippspetsialistide poolt. On väga tervitatav, et Hansapank kui Eesti üks eesrindlikum e-lahenduste juurutaja ja kasutaja ning Tartu Ülikool oma teadusliku pädevusega viivad koostöös infotehnoloogia valdkonna õpetamise veelgi kõrgemale kvalitatiivsele tasemele. Sellest võidavad nii üliõpilased ja ülikoolid kui ka ettevõtlus ning Eesti riik tervikuna,“ ütles TÜ rektor professor Jaak Aaviksoo.

Hansapanga juhatuse liikme ja CIO Aivo Adamsoni sõnul on tegu Hansapanga ja Tartu Ülikooli esimese niivõrd suure koostööprojektiga. „IT valdkond on Eesti riigile tervikuna äärmiselt oluline ning tahame tugevalt toetada Tartu Ülikooli plaani viia siinne arvutiõpe maailmatasemele ning tagada tugevate IT spetsialistide järelkasv kogu Baltikumi mõõtmes,” rääkis Adamson.

Ülikool kuulutab välja rahvusvahelise konkursi tarkvaratehnoloogia professori ametikoha täitmiseks 1. detsembril 2006 ning uus professor peaks tööle asuma 1. septembrist 2007.

Varem on Hansapank toetanud Tartu Ülikooli arvutite ja teaduskirjanduse soetamisel ja mitmete teaduskonverentside korraldamisel ning on kaasa aidanud TÜ teaduskooli õpilaste osalemisele rahvusvahelistel olümpiaadidel.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755