25. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia: tuumajaama projekt Leedus on teostatav

Täna toimus Vilniuses Baltimaade kolme energiafirma juhtide osalusel võimaliku uue Ignalina tuumajaama teostatavusuuringu juhtkomitee, kus kinnitati, et tuumajaam teostatav, teatas Eesti Energia.

Pool aastat väldanud uuringu eesmärgiks oli hinnata uue tuumaelektrijaama rajamise teostatavust arvestades Balti riikide ja ELi praegust ning prognoositavat majanduslikku, tehnoloogilist, rahanduslikku ning õiguslikku keskkonda. Uuringu tulemuste kohaselt on kavandatud projekt kõiki aspekte arvestades teostatav.

Investeeringu kogumaht sõltub teostatavusuuringu kohaselt valitava reaktori tüübist ja ehitatavate plokkide arvust. "Uuringu lõppemine ja projektiga edasi minemist soosivate tulemuste saamine ei tähenda kindlasti, et investeerimisotsus täna juba tehtud oleks," rääkis valminud uuringust Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. "Enne kui saame lõplikult otsustada, kas investeerime uue tuumajaama rajamisse on vaja teha palju konkreetset ettevalmistustööd erinevatest kooskõlastustest kuni hangete läbi viimiseni," selgitas ta edasisi arenguid.

Turul saadaolevate reaktorite tehnoloogiate analüüs näitas, et saadaval on piisavalt reaktoreid, mis oleksid kasutamiseks sobivad ning vastaksid kõigile kehtivatele rahvusvahelistele turvalisusnõuetele. Analüüs andis kinnitust ka tuumaelektrijaama praeguse asukoha sobivuse kohta uue reaktori arendamiseks.

Ülekande võrgu osas eeldaks uue elektrijaama toodangu vastuvõtmine vaid piiratud ulatuses võrgu kindlustamist ja kohandamist. Tuumajäätmete lühiajaline säilitamine toimuks samal viisil nagu hetkel töötavas Ignalina jaamas. Samas kasutatud tuumajätmete pikaajalise säilitamise tingimused tuleb välja töötada vastavalt ELi algatustele.

Latvenergo juhatuse esimees Karlis Mikelsons tõi uuringu tulemustest esile, et oluliseks põhjuseks, miks eelistada tuumatehnoloogiat alternatiividele on elektritootmise portfelli mitmekesisuse säilimine Balti regioonis.

Teostatavusuuringu aluseks oli käesoleva aasta 8. märtsil Lietuvos Energija, Latvenergo ja Eesti Energia vahel sõlmitud ühiste kavatsuste memorandum. Kõik pooled osalesid uuringus võrdsetel tingimustel, lisaks kaasati teostatavusuuringu läbiviimisesse kohalikud teadlased, energeetikaspetsialistid ning väliseksperdid Dresdner Kleinwort, Freshfields ja Colenco Power Engineering.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755