31. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elion: Starman ei ole seni olnud digiTV-turul edukas

Elioni teatel on nad digitelevisiooniga massturul olnud kuus kuud ning saanud selle aja jooksul ligi 20 500 klienti ning kasvanud seega suurimaks DigiTV pakkujaks Eestis.

"20 500 klienti on üle viie korra rohkem kui näiteks Starmanil, kel nende börsiaruande järgi oli 3600 DigiTV klienti. See osundab, et Starmani senine tegevus DigiTV pakkumisel ei ole olnud edukas ning seetõttu on neil rohkem kui keeruline kasvada ka suurimaks DigiTV pakkujaks," ütles Elioni meediasuhete juht Ain Parmas. Elion näeb DigiTV kasutajate arvu kiiret kasvu ka edaspidi ning on eesmärgiks seadnud 100 000 kasutajat aastaks 2009.

Parmase sõnul on maapealse levikuga DigiTV standard (DVB-T), mida Starman ja Levira kavatsevad üheskoos pakkuda, mõistlik alternatiiv eeskätt hajaasustusega maapiirkondades, kus kaabelvõrk puudub, mujal on tema sõnul selle väärtus kaheldav. Elioni ADSL-võrk on praegu valmis digitaalset televisiooni ja ülikiiret internetti edastama rohkem 90 kohas üle Eesti, so. ligi 280 ADSL-sõlmes. Seega saab Elion rohkem kui poolele interneti püsiühenduse omanikest täna tehniliselt digitaalset televisiooni pakkuda. Parmas lubas, et aasta lõpuks levib DigiTV ja ülikiire internet kõigis Eesti linnades ning ligi 100 suuremas asulas, nii et seda saavad kasutada rohkem kui kaks-kolmandikku Elioni internetiklientidest ehk üle 100 000 pere üle Eesti. Lisaks on Elioni DigiTV teenustel Parmase sõnul mitmeid eeliseid maapealse DigiTV standardi (DVB-T) ees. Elion edastab DigiTV programme Interneti protokolli ehk IP-põhiselt, mis võimaldab pakkuda teenuseid interaktiivselt ja siduda televisiooni teiste kommuniaktsioonilahendustega, sest järjest enam teenuseid pakutatakse IP-protokolli põhiselt. "Paari aastaga muutub inimeste arusaam televisioonist põhjalikult ning sisuliselt on tegemist sama suure muutusega kui 50 aastat tagasi, kui raadioringhäälingule lisandus Eestis mustvalge pilt ja raadiost sai televisioon," kommenteeris Parmas.

Ta lisas, et selle aasta lõpus kavatseb Elion hakata pakkuma ka digitaalset kaugvideolaenutust (Video on Demand), mis võimaldab klientidel otse teleriekraanilt tellida vaatamiseks nii eesti kui ka välismaised filme ja saateid. Järgmisel aastal on Parmase sõnul uuendustena plaanis suhtlusteenused ja mängud teleri kaudu sarnaselt praeguse MSNi ja teiste interneti vahendusel pakutavate teenustega. Samuti on 2007. aastal kavas televaatajatele luua võimalus vaadata, millist telekanalit täna reitingute järgi kõige rohkem jälgitakse ja siis selle vaatamisõigus ka kohe online'is endale tellida. "Kõik see tähendab, et tulevikus saab tänu digiTV-le telerist ka suhtluskanal, mille kaudu saab sõpradega vestelda, telefonikõnesid pidada, ühiseid pilte ja videosid jagada ning lõpuks saadetest ja filmidest oma vajadustele vastava personaalse teleprogrammi kokku panna," märkis Parmas ning lisas, et DVB-T standardiga on taolisi teenuseid täna praktiliselt võimatu pakkuda.

Parmase sõnul on Elioni konkreetsed eelised Levira ja Starmani teenuse ees veel suurem programmivalik - Elion pakub rohkem kui 80 telekanalit (40 kanalit põhipaketis + ülejäänud kanalid 8 erinevas teemapaketis) ning peagi ka digitaalseid raadiokanaleid. Samuti on konkreetseks eeliseks see, et Elion suudab pakkuda kodudesse kogu kommunikatsiooni ja meelelalahutust. "Elioni uue põlvkonna Kodulahendus on muutunud kolmikteenuseks, mis pakub klientidele ühtse kuutasu eest lisaks telefoniühendusele ning võrgusisestele kõnedele ka kvaliteetset digitaalset telepilti ning ülikiiret internetiühendust allalaadimiskiirusega kuni 12 megabitti sekundis," rääkis Parmas. Levira ja Starmani DVB-T teenuse korral tuleb Parmase sõnul klientidel leida eraldi teenusepakkuja telefoni- ja internetiühenduse kasutamiseks.

Parmas peab ka Elioni eeliseks ka odavamat hinda: "Senised Kodulahendus Kodu3 kliendid said 40 digikanalit päris tasuta lisaks (Kodulahendus internetikiirusega 2Mbps/256kbps) ning senised Kodu2 (Kodulahendus internetikiirusega 1Mbps/256kbps) kliendid telepildi 60 krooni võrra suurema kuutasu eest, samuti said kõik tasuta seadmed kolmeaastase teenuse kasutamise lepinguga (WiFi toega ADSL2+ ruuter ja IP-põhine digiboks)." Starman ja Levira on tema sõnul lubanud pakkuda 18 tasulist kanalit ja 3 tasuta kanalit 99 krooni eest kuus, lisaks on neil teenuse tarbimiseks vajaliku digiboksi orienteeruv jaehind on 2000 krooni või rendihind 39 krooni kuus. Kõik hinnad koos käibemaksuga.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755