2. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Levira saab maapealse digiTV monopoliks

Täna võttis valitsus vastu elektroonilise side seaduse ja ringhäälinguseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis näeb ette, et esimesed kolm üle-Eestilist sagedusluba digitelevisiooni jaoks antakse välja AS Levirale.

Konkurentsiamet andis oktoobri lõpus loa koonduda firmadel Starman ja Levira, mille tulemusel moodustub uus ettevõte Eesti Digitelevisiooni AS.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi teatas, et kui tekib lisasagedusi siis ülejäänud sageduslubade jagamise elektroonilise side seaduse alusel otsustab Sideamet.

Levirale pannakse ka kohustus arendada üleriigiline saatjatevõrgustik kolme võrguna hiljemalt 2010 aastaks. Levira välja valimise põhjuseks on olemasolev täielik infrastruktuur ja oskusteave, et saavutada üleminek kõige kiiremini ja kõige odavamalt. Kolme võrgu rajamine tagab vähemalt 25 erinevat kanalit.

Kuni 2012. aastani eksisteerivad analoog- ja digi-TV paralleelselt, misjärel minnakse järkjärgult üle ainult digitaalsele televisioonile.

Üleminekul digitaaltelevisioonile tuleb ette näha periood, kus korraga töötavad nii vana, kui ka uus tehnoloogia, et võimaldada vaatajate sujuvat üleminekut uuele tehnoloogiale. Kahe tehnoloogia üheaegne tööshoidmine toob endaga kaasa nii sagedusressursi ebaefektiivse kasutuse kui ka lisakulutusi programmide paralleelseks edastamiseks. Eesti kavatseb täielikult üle minna digitaalsele televisioonile 2012. aastal Seetõttu on oluline ülemineku võimalikult lühike aeg.

AS Levira on Eesti riigile (51%) ja Prantsusmaa firmale TDF (49%) kuuluv ettevõte, mille ülesandeks on tele- ja raadioprogrammide edastamine maapealsete saatjate kaudu.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755