15. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leiutati veresuhkrut jälgivad kontaktläätsed

Cambridge ülikoolist pärit ettevõte arendab nn tarku hologramme, mida saab kasutada ükskõik mille, näiteks veresuhkru või toidu värskuse tuvastamiseks.

Ettevõte nimega Smart Holograms on juba loonud kontaktläätsede prototüübi, mida diabeetikud võivad kasutada veresuhkru jälgimiseks, kirjutas engadget. Lääts suudab jälgida ka vere alkoholisisaldust.

Hologrammid toimivad, kuna ühendpolümeerid paisuvad või tõmbuvad kokku kindla keemilise või bioloogilise ainega kokku puutudes. Kui polümeeri kuju muutub siis muutub ka läätse istutatud kujutis, andes märku muutustest.

Maryland ülikooli biotehnoloogia instituudis juhib doktor Chris Geddes uurimusrühma, mis on sama tehnolooga viinud veel kaugemale. Nad on loonud molekulid, mis suudavad tuvastada väga väikest glükoosi kogust. Kui see tehnoloogia panna kontaktläätse, siis on võimalik tuvastada suhkru sisaldus kandja pisarates. Glükoosi sisaldus pisarates on kümme korda väiksem kui veres.

Lisaks suudavad Geddesi loodud läätsed kuvada suhkru mõõtmise tulemused vastavalt veresuhkru tasemele värvi muutva punktina kandja nägemisväljas.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755