23. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadlased käivitasid 1,5 mld kroonise hiigelteleskoobi

Teadlased käivitasid Mehhiko ühe kõrgeima mäe otsa ehitatud tohutusuure teleskoobi, et piiluda universumi algust.

Tohutu alusega ja 120meetrise antenniga Large Millimeter Telescope`i (LMT) kasutatakse, et vastu võtta elektromagnetilist kiirgust ehk millimeeterlained, mis saadeti välja 13 miljardit aastat tagasi, kui astrofüüsikute väitel esimesed tähed alustasid plahvatuslikult oma eksistentsi, kirjutas Reuters.

"See teleskoop aitab meil teha fundamentaalseid avastusi, sellest kuidas tekkisid ning arenesid universum, galaktikad, tähed," ütles National Astrophysics Institute'i direktor Jose Guichard.

USA ja Mehhiko koostöös ehitatud teleskoop maksis 128 miljonit dollarit (1,5 mld krooni) ja see asub 4580 meetri kõrguse Sierra Negra mäe otsas, kus õhk on nii hõre, et töötajatel peavad hapnikuballoonid olema käepärast.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755