6. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn kiirgab: kõrgeim kiirgustase asub otse lauluväljaku kõrval

Ärileht mõõtis, milline on looduslik radioaktiivne kiirgus Tallinna erinevates kohtades.

Tallinna üks kõige kõrgema kiirgustasemega piirkondi on otse Lauluväljaku kõrvale jääv Hundikuristik. Mõõdik Tallinna ülikooli geoökoloogia magistrandi Krista Jüriado käes näitab keskmiselt 0,6 µSv/h (mikrosiivertit tunnis), hetketi isegi 0,9 µSv/h. Rahvusvahelise aatomienergia agentuuri soovitus on, et juhul, kui kiirgustase tõuseb 0,3 peale, tuleb hakata uurima, mis seda põhjustab.

Hundikuristiku kiirguse põhjus on sealsamas pruunikate tükkidena maapinnale jõudvas diktüoneema kildis. Eestis on seda uraanirikast kivimit miljardites tonnides. Kuulujutud räägivad, et ka Nõukogude Liidu esimene aatomipomm valmistati just Eestist kogutud materjalist.

Eesti pisikese “kiirgustööstuse” keskus asub Tallinnas Akadeemia teel firmas Englo. Igasuguste seadmete hulgas on aastate jooksul valmistatud ka umbes 500 erinevat kiirgusmõõdikut. Klientideks on vanametallikogujad, teedeehitajad ja sõjavägi. Odavaim dosimeeter maksab alla 3000 krooni, natuke keerulisem seade ligi 19 000 krooni ja kõige kallimad on eritellimustel valmistatud automaatsed seiresüsteemid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755