Robot hakkab DNA proove ette valmistama

Kohtuekspertiisi ja Kriminalistika Keskuses
alustas (KEKK) tööd robot, mis hakkab ette valmistama analüüsitavaid DNA proove,
teatas politseiamet.

„Soov proovide ettevalmistusrobot soetada oli meil juba mitu aastat, sest töökäte puudus oli väga suur,“ ütles KEKKi keemia- ja bioloogiaosakonna juhataja Anu Aaspõllu. „Nüüd saavad siiani käsitsi proove ette valmistanud spetsialistid keskenduda töödele, mida robotid teha ei suuda.“

Tegu on Eestis ainulaadse multifunktsionaalse seadmega, mis pandi Šveitsis kokku spetsiaalselt Eesti kohtuekspertide soove arvestades. Robot maksis 1,9 miljonit krooni.

Tänu uuele seadmele saab kaks aastat tagasi soetatud DNA proovide analüsaator nüüd täisjõul tööle hakata. Proovide ettevalmistusrobot võimaldab DNA ekspertiisideks esitatud proovidest DNA-d eraldada, segada kokku reaktsioonid DNA koguse määramiseks, normaliseerida DNA lahused optimaalsete kontsentratsioonideni ja segada kokku reaktsioonid DNA profiilide määratlemiseks. Kõiki neid tööetappe tehti siiani käsitsi. Uue roboti abil on võimalik ettevalmistatavate proovide kogust oluliselt suurendada, muuta tööd efektiivsemaks ja likvideerida DNA ekspertiisijärjekorrad.

Tänavu on KEKKis analüüsitud novembri lõpu seisuga üle 20 000 DNA proovi, järjekorras ootel on umbes sama palju. Piisava eelarve korral saab roboti abil järgmisel aastal järjekorra likvideerida.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

OG ELEKTRA AS otsib IT KASUTAJATOE KONSULTANTI

OG Elektra AS

29. detsember 2018

Arvamused

Teabevara