12. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elion hakkab HD-telepilti pakkuma

VOOMist saab esimene HD telekanal Eestis ja pilt tuleb juba veebruaris.

Elion sõlmis lepingu Rootsi telefirmaga NonStop Television ning toob veebruarist oma digitelevisiooni klientidele vaatamiseks nii Eesti kui Baltimaade esimese HD-telekanali, Voom HD, kirjutas digi.

"Elionist saab esimene HD telepildi pakkuja Eestis. Meil on väga hea meel käivitada HD koostöös VOOMiga, nende telekanalid on ligitõmbavad ning kõrge kvaliteediga," ütles Margus Kurm Elionist välismaa ajakirjanikele.

Remo Tiigirand Elionist ütles, et HD-kanalit saavad esialgu hakata vaatama vaid need Elioni Digi-TV kliendid, kes on mitte nende IPTV otsas, vaid DVB-C otsas ehk elavad teatavates uutes elurajoonides, kus Elion teleteenust läbi teistsuguse tehnoloogia pakub. Neid kliente on praeguseks kokku umbes 2000.

Kanalivalikusse lisandub üks kanal, nimega VOOM, kust saab vaadata üsna mitmekülgset HD-saadete valikut: moesaated, loodussaated, reisisaated, muusika, ekstreemsport. Elionil käivad läbirääkimised veel kolme-nelja kanaliga, et ka neid oma paketti võtta.

HD-kanali hind pole praegu veel teada, kuid Elion tahaks selle jätta alla 100 krooni. Täpsemalt selgub jaanuaris. Küll aga on juba praegu selge, et kes tahab HD-kanalit vaatama hakata, peab ka oma digiboksi välja vahetama ning ostma uue. Elion hakkab pakkuma Humaxi HD-bokse, hinnaks umbes 5000 krooni.

Teoreetiliselt võimaldaks Tiigiranna sõnul ka ADSL2+ ehk IPTV HD telepildi läbilaskmist, ent esialgu tahab Elion praeguse Digi TV korralikult tööle saada ja käima jooksutada ning siis hakatakse vaatama, kuidas edasi. Aga ADSL2+ puhul tuleb ka arvestada, et need kliendid, kes ADSL-sõlmest kaugemal elavad, ei pruugi HD-pilti siiski saada.

HDTV on kõrglahutusega televisioon. HDTV standard töötati välja ja võeti esimesena kasutusele Jaapanis. Selle pilt koosneb 1080 reast. Esimene regulaarselt töötav HDTV saatja Euroopas oli Euro 1080, mis alustas tööd 1. jaanuaril 2004. Euro 1080 saateid edastab kogu Euroopat kattev satelliit Astra.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755