17. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

F-35 hävitaja sooritas esimese lennu

Kalleim rahvusvaheline sõjalennukiprojekt F-35 Lightning 2 Joint Strike Fighter sooritas reedel esimese eduka katselennu.

F-35 projekti finantseerib USA koos kaheksa riigiga ning selle maksumus on 276,5 miljardit dollarit (üle 3,3 triljoni krooni), vahendas postimees.ee.

Lennuki peamine arendaja on Lockheed Martin. Esimene 40-minutiline lend sooritati Fort Worthi õhujõudude baasi kohal Texases.

USA partneriteks selles projektis on Suurbritannia, Itaalia, Holland, Kanada, Austraalia, Taani, Norra ja Türgi . Huvi projektis osaleda on avaldanud ka Singapur ning Iisrael.

Mootoreid arendavad kaks tiimi – United Technologies Corp. Pratt Whitney üksus ja General Electric koos Rolls-Royce’iga.

Avalennul tõusis F-35 umbes viie kilomeetri kõrgusele, kus piloot Jon Beesley sooritas sellega rea manöövreid. Saatemeeskonnana olid temaga koos õhus kaks F-16 ja F/A-18.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755