21. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapani aasta robotiks sai tõhus koristaja

Täna teatas Jaapani majandusministeeriumi zhürii peapreemia määramisest koristusrobotile, mis juba ka edukalt töötab.

Hoonete koristamiseks mõeldud robotsüsteem, mille tootjad on Fuji Heavy Industries ja Sumitomo, teenis auhinna tõhususe ja võime eest töötada nii iseseisvalt kui koostöös inimestega.

Žüriiliikmete hinnangul on tootel tugev potentsiaal arendada robot-koristussüsteemide turgu, võimaldades uute selle valla mudelite väljatöötamisega soodsaid puhastusteenuseid. Fuji/Sumitomo toode koristab praegu Jaapanis kümmet kõrghoonet, suutes ise kasutada lifte ning pöördub töö lõpetamisel lähtekohta tagasi.

Esikümnesse mahtus ja eripreemia panuse eest ühiskonna heaks pälvis My Spoon (tootja SECOM, pildil). Robot aitab einestada puudega inimestel, kes ei ole selleks iseseisvalt suutelised. Võimalikud on käsitsijuhtimine (joystick`iga), pool- ja täisautomaatne töörezhiim. Kiitust pälvis seadme kasutajale taskukohane hind, edastas pinktentacle.com.

Jaapani robotiehituse aastane maht on 4,5 mld USA dollarit, aastaks 2010 prognoositakse selle ligi neljakordset kasvu. Kasvuprognoosi aluseks on eelkõige kodurobotite laiem levik.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755