4. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus superprotsessor IBM-ilt

IBM-i poolt arendatav Power6 protsessor saab ületama 5 gigahertsi piiri, vahendab minut.ee. Teise generatsiooni Cell protsessor, mida valmistatakse koostöös Sony ja Toshibaga, peaks jooksma hakkama 6 gigahertsi peal. Nimetatud andmed on avalikustatud International Solid State Circuits konverentsi jaoks, mis algab San Franciscos 11 veebruaril.

Protsessoritootjad on takerdunud probleemidesse, kus kiibi töökiiruse kasvamisel tõuseb energiavajadus ning eraldub liiga palju soojust. Selle kompenseerimiseks on Intel ja AMD asunud tootma mitmetuumalisi protsessoreid, andes sellega võimaluse väiksema takti juures paralleeltöötlusega teha rohkem arvutusi. Sellise meetodi üks nimekamaid esindajaid võiks olla esimese generatsiooni Cell protsessor, mis ilmus Sony Playstation 3 mängukonsoolidesse ning on võimeline töötama kiirusel 4 gigahertsi.

Järgmine generatsioon jõuab 6 gigahertsini ning sellele on lisatud täiendav toiteahel mälu kiiruse tõstmiseks. Power6 protsessor peaks serveritesse jõudma juba tänavu. Kiirusteks lubatakse vahemikku 4 kuni 5 gigahertsi. Kuna energiavajadus on väidetavalt alla 100 vati, siis astub see kandadele 95W AMD Opteroni ja 80W Intel Xeoni protsessoritele. Power6 kiip peaks olema toodetud 65nm tehnoloogiaga ning sisaldama 700 miljonit transistorit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755