16. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

eBay hädas kallilt ostetud Skype'iga

Poolteist aastat pärast seda, kui eBay ostis hiigelsumma eest Eesti meeste väljatöötatud Skype'i, süvenevad kahtlused, et tegu oli rumala otsusega.

Peamiseks probleemiks peavad analüütikud seda, et eBayl puudub ettekujutus, mida Skype'iga peale hakata. Alates Skype'i ostust 2005. aasta septembris on eBay aktsia kukkunud üle 20%.

Möödunud teisipäeval kirjutas ajakirja BusinessWeek internetiväljaanne, et kui eBay kähku midagi ette ei võta, võib Skype'i ostmist pidada ebaõnnestunud investeeringuks. Novembris avaldas International Herald Tribune kaheleheküljelise loo Skype'i-tehingu kaheldavast väärtusest.

"Tehing, mis maksis 2,6 miljardit dollarit (34 mld kr) rahas ja aktsiates ja millele lisandus 1,5 miljardit dollarit (20 mld kr) lisatasusid aastani 2009 - kui eesmärgid täidetakse -, võttis Wall Streetil suud lahti," kirjutas businessweek.com.

eBay juht Meg Whitman rääkis tehingu väljakuulutamisel suurtest plaanidest ja enneolematust internetiärist ning kuulutas, et 55 miljonit Skype'i kasutajat (2005. aasta septembris) suurendavad eBay kasumit.

Nüüd aga küsivad analüütikud, mida eBay ometi ootab. Soleil-Media Metricsi analüütik Laura Martin märkis businessweek.com-ile, et rahaline kasu laseb ennast oodata ning tänini pole selge, mis kasu on kõneteenuse pakkujast eBay põhitegevusele. Martin pidas just Skype'i eBay aktsia hinna languse põhjuseks.

Sarnaseid sõnu kasutas International Herald Tribune'is Safa Rashtchy, analüütik investeerimispangast Piper Jaffray, mis on alandanud eBay aktsiale antud soovitust tasemele underperform (aktsia hinnalt oodatakse börsiindeksiga võrreldes aeglasemat kasvu).

"Skype'i juhtimine eBay poolt on olnud pettumus," märkis Rashtchy. "Nad on teinud Skype'is ühe muudatuse teise järel, aga kuskilt pole näha seda lubatud sünergiat, mis pidi ostuhinda õigustama."

Samas tasulisi kõnesid pakkuva Skype'i tulud suurenevad: 2006. aastalt oodatakse 2,3 miljardi kroonist kasumit, mida on kolm korda rohkem kui aasta varem. Praegu laadib endale Skype'i 250 000 inimest päevas ehk kaks korda rohkem kui enne müügitehingut.

Veidi on Skype'i ka eBay süsteemi integreeritud. eBay müüjad saavad lisada "Skype Me" funktsiooni oma kaupadele, et ostjad saaksid neile helistada ja lähemat teavet küsida. Samuti on eBayl kavatsus ühendada tänavu Skype'iga oma maksesüsteem PayPal, et Skype'i kasutajad saaksid üksteisele PayPali kaudu raha saata.

Investorite kahtlusi süvendab ka inimeste kiire vahetumine Skype'i eesotsas. Osa analüütikuid peab selle põhjuseks kahe ettevõtte kultuurilist sobimatust.

Endine Business 2.0 kaasautor Om Malik, kellel on San Franciscos oma uudisteportaal, väidab, et alates müügitehingust on 40st Skype'i tippjuhist lahkunud 18. Malik väitis International Herald Tribune'ile, et tegu on poliitilise probleemiga. "Skype'i inimesed ei salli eBay inimesi," sõnas ta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755