19. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helmese juht: Ukrainas tuleb võimudega hästi läbi saada

Eile Ukraina visiidilt naasnud Helmese nõukogu juht Jaan Pillesaar kaalub võimalust teha Ukrainasse mitu investeeringut. Edukaks tegevuseks aga on vaja häid suhteid kõrgemate riigiesindajatega.

"Eks tuleb aru saada, et slaavi riikides on suur äri ja riik siiamaani tihedalt omavahel seotud nii omandivormide kui seaduste kaudu. Seega ei ole suuremad tehingud tihti võimalikud riigipoolse nõusoleku või osaluseta," ütles Helmese juht.

Pillesaare sõnul kaalub Ukrainasse investeerimise võimalusi mitu tema osalusega ettevõtet. "Minu kui investori jaoks visiidi eesmärk tutvuda riigi esindajate, ärikliima ja kehtivate seadustega. Peaministri delegatsiooni koosseisus on õigete inimesteni jõudmine tulemuslikum kui üksi üritades," selgitas ta.

Vastuvõtt Ukrainas oli üle ootuste väga soe ja positiivne. Paljudele ukrainlastele oli Eesti tuttav varasematest aegadest ja nüüd soovitakse suhteid süvendada. "Nii riigi kui ärisektori esindajad näevad, et Eestil on ELi liikmena võimalusi ja kogemusi, mida Ukrainas veel ei ole ja nad on huvitatud seda kogemust kasutada," ütles Pillesaar.

Ukraina tarkvaraarenduse sektori potentsiaali peab Pillesaar Eestiga võrreldes tohutuks. Ülikooli lõpetab tarkvara erialadel igal aastal sada korda rohkem noori kui Eestis.

"Kohtusin suuremate ülikoolide informaatikateaduskondade juhtidega ja kõigil neil on tõsine soov oma üliõpilastele Lääne ettevõtetes rakendust leida. Ukraina tarkvaraarendajate teadmiste potentsiaal on kõrgel tasemel, nad on väga töökad ja neil on kahtlemata suurem motivatsioon "haljale oksale" jõuda kui Lääne ühiskonna inimestel."

Probleemi Ukrainasse investeerimisel võivad lisaks bürokraatiale tekitada ka lääneliku juhtimiskogemusega keskastme- ja tippjuhtide suur puudus ja väga kõrge hind, samuti mõnede kaupade-teenuste kõrged hinnad.

Helmes on Eesti suurim tarkvaraarenduse ja konsultatsioonidega tegelev ettevõte, mis viib oma projekte ellu juba 27 riigis.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755