5. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas määriksid kasutatud friikartulite õli näkku?

Restorani köökides kasutatud õli võib tulevikus ümber töödelda kosmeetikaks, seepideks ja pindaktiivseteks aineteks, mida kasutatakse reostuse koristamisel.

Oakdale New York Dowling kolledži uurijad avastasid, et kasutatud õli annab pärmiga segatuna kääritada biopindaktiivseks aineks, kirjutas newscientisttech.com. Neid aineid saab kasutada puhastusvahendite ja pestitsiidide tootmisel. Tavaliselt toodetakse šampoonides ja pesuvahendites kasutatavad ained naftast, kuid need ei ole biolagunevad ja võivad veekogusid reostada.

Uurimisrühma juhi Vishal Shahi sõnul on kasutatud õli üks suur ressurss, mis hetkel visatakse prügimäele. USA restoranid toodavad iga aasta 11 miljardit liitrit seda kraami. "Me muudame ohtlikud jäätmed ohutuks ja loodusõbralikuks tooteks," lisas ta.

Uurijate leiutatud protsess on odav. Üks liiter biopindainet on võib maksta kuni 20 dollarit liiter ehk 240 krooni liiter.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755