14. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiirmenetluse teel on loodud ligi viiendik Eesti uutest ettevõtetest

Justiitsministeerium tutvustas Euroopa riikide Eesti saatkondade ja konsulaatide esindajatele sel aastal edukalt käivitanud ettevõtte kaughaldusportaali. Esimese kahe kuuga on kiirmenetluse teel loodud ligi viiendik uutest ettevõtetest.

Alates 1. jaanuarist 2007 on justiitsministeeriumi registrite ja infosüsteemide keskuse (RIK) hallatava ettevõtte kaughaldusportaali kaudu esitatud esmakandeavalduse18 % ehk 509 osaühingut, 23 FIE-t, 4 usaldus- ja 3 täisühingut, teatas justiitsministeerium. Justiitsministeeriumi vabakutsete ja õigusregistrite talituse juhataja Viljar Peebu sõnul on esialgselt seatud eesmärk täidetud.

"Ettevõtte asutamine kahe tunniga on võimalik," sõnas Peep. Kokku on registritele esitatud kahe kuu jooksul nii muutmiskande- kui esmakandeavaldusi 10 761. Neist elektrooniliselt on esitatud 1375 ehk ca 12%.

"Kuna tegemist on täiesti ainulaadse projektiga, tunnevad teised riigid ettevõtlusportaali vastu suurt huvi," ütles justiitsminister Rein Lang. "Eelmisel nädalal korraldasime ettevõtlusportaali esitluse 9 riigi esindajatele, kes olid nii portaali kontseptsioonist kui selle pakutavatest võimalustest väga huvitatud."

Kiirmenetluses ettevõtte asutamine on mugav nii esitajale kui menetlejale - kasutatakse tüüppõhikirja etteantud valikvariantidega, riigilõiv ja osakapital makstakse ettevõtte kaughaldusportaaliga seotud pangalingi kaudu eeltäidetud maksekorraldusi kasutades jne. Viljar Peebu sõnul on lähemad tegevused suunatud sellele, et muutmiskanded nii kiir- kui tavamenetluses oleksid korrektsemad.

"Kavandame koostööd teiste asutustega, et kõik ettevõtte tegevuseks ning eriti tegevuse alustamiseks olulised lingid ja ligipääsud oleksid äriregistri e-kannete portaaliga seotud," märkis Peep. "Samuti on kavas kiirmenetlust tulevikus laiendada ning luua ka portaali võõrkeelne versioon. Ning kaalumisel on ideed majandusaasta e-aruannete soodustamiseks," lisas Peep.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755