25. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Minu küberkloon

MyCyberTwin on veebipõhine teenus, mis võimaldab sul hankida tasuta oma küberteisik – vestlusrobot, mis "mõtleb" nagu sina ja suhtleb su sõpradega siis, kui sul endal selleks viitsimist pole.

Tehisintellekti loomiskatsete ajalugu käsitledes ei saa jätta mainimata 1966. aastal Joseph Weizenbaumi loodud arvutiprogrammi ELIZA. Kui kasutaja midagi ELIZAle ütleb, siis teeb programm sellest küsimuse ning saadab kasutajale tagasi. Näiteks esitades programmile lause I feel happy (ma olen õnnelik), vastab ELIZA: "kas sul on selleks mingi põhjus?", "väidad, et oled õnnelik?" või muul moel, mis üritab jätta mulje, et teie vestluspartneriks ei olegi arvuti, vaid luust ja lihast inimene. Vestlust jätkates tuleb programmi küündimatus siiski peagi esile (proovi ise siin või siin). Neljakümne aasta eest olid aga paljud programmi kasutajad veendunud, et neile vastas inimene, vahendas Technology Review.

Nüüd on loodud veebipõhine teenus MyCyberTwin (minu küberkaksik), mis lubab sul luua oma ELIZA ning treenida ta võimalikult endasarnaseks. Loomulikult ei ürita keegi inimesi lollitada väitmaks, et see oledki sina. Pigem on tegu lõbusa meelelahutuse ning võimalusega lasta teistel üht-teist enda kohta teada saada, kuid vaid niipalju, kui sa soovid, sest programmi treenimisel esitatakse sulle palju vähem ja rohkem isiklikke küsimusi, millele võid soovikohaselt vastata. Programmi võib õpetada kõikvõimalikele enda väljamõeldud küsimustele ja lausetele vastama, et teha ta võimalikult inimesesarnaseks.

MyCyberTwini kasutamine on seni tasuta. Tänaseks on registreerunuid juba üle 10 000. Enda virtuaalklooni loomisel aitavad sind paljud ettevalmistatud sagedamini esitatavad küsimused, millele võid oma äranägemise kohaselt vastata. Samuti võid täita Myers-Briggsi isiksusetüübi testi, mille alusel koostatakse sinu lühiiseloomustus, mis aitab arvutil sulle kohasemalt käituda. Programm muutub seda tõepärasemaks, mida enam sa viitsid tema õpetamisega vaeva näha. Siiski tuleb arvestada, et tegemist pole tehisintellektiga ning paljudele küsimustele ei vasta ta just kõige õnnestunumalt.

MyCyberTwini loojate sõnul üritasid nad anda inimestele võimaluse valmistada endast kiirelt ja lihtsalt virtuaalne kloon. "Kiirelt" on muidugi suhteline mõiste. Antud juhul tähendab see tundide, tõsisema huvi korral aga päevadepikkust vaevanägemist. Just asjaolu, et MyCyberTwini saab õpetada väga erinevatele küsimustele vastama, teeb ta erinevaks mitmetest seni väljapakutud sarnastest programmidest, nagu näiteks Spleak, Verbots ja Ms Dewey.

Loomulikult on tehisintellektiga tegelevad uurijad loonud täiuslikumaid programme, sest eesmärgiks on ju võita Turingi auhind. Auhind on nimetatud nii Briti matemaatiku ja krüptograafi Alan Turingi järgi, kes sõnastas tingimused järgnevalt: ekspert vestleb tekstisõnumite abil inimese ning arvutiga. Kui ta ei suuda ära arvata kumb on kumb, on arvuti testi läbinud.

Auhinnaks testi läbijale on 25 000 dollarit, kuid siiani pole keegi seda kätte saanud. Lohutusauhinnaks on 2000 dollarit, mis antakse igal aastal parima programmi valmistanud meeskonnale. Viimasel kahel aastal on võitjaks osutunud Jabberwacky. See programm suudab viia läbi kohati vägagi keerukat vestlust, mille kõrval MyCyberTwini võimed üsna kahvatuks muutuvad. Jabberwacky edu saladus seisneb peamiselt selles, et ta salvestab kõik vestlused ning kasutab neid sarnastes olukordades tulevikus.

Makstes 30 dollarit aastas on sul võimalik hankida enda Jabberwacky, kuid selle treenimine on keerukas ja aeganõudev. MyCyberTwin on aga tehtud võimalikult kasutajasõbralikuks. Koostatud on teemade kaupa rühmitatud küsimustikud, mis sisaldavad kõige tüüpilisemaid programmile esitatavaid küsimusi. Teemadeks on näiteks tervitused, poliitika, seks, solvangud jne. Kokku on küsimusi hetkel 425.

Kui oled vastanud nii paljudele küsimustele kui soovid või viitsid, siis saad saata sõpradele lingi sinu küberversiooni juurde. Samuti on sul võimalik lisada oma kodulehele või blogile koodijupp, mis külastajad sinu virtuaalteisikuga vestlema suunab.

Enne oma küberklooni loomist on soovitatav lugeda läbi ettevõtte privaatsuspoliitika. MyCyberTwini omanik RelevanceNow ei räägi esialgu midagi reklaamist, kuid jätab endale õiguse edastada sinu kohta kogutud andmed reklaamifirmadele. Arvestades seda, et kõikvõimalikud spämmerid ja pähemäärijad on valmis maksma suuri summasid, et saada teada konkreetse ohvri eelistusi, on üsnagi tõenäoline, et sinu poolt avaldatud andmed satuvad nende kätesse.

Samuti tasub olla ettevaatlik teiste kasutajate küberkloonidega suhtlemisel. Ei maksa arvata, et ma räägin masinaga ja võin seetõttu mida iganes suust välja ajada. Kõik vestlused salvestatakse ning konto omanikul on võimalik neid vaadata. Seega, valige sõnu, et mitte tulevikus piinlikkust tunda.

"Paljud inimesed riputavad enda kohta käivat infot netti. Olgu see siis kodulehel, blogis või MySpace'is. MyCyberTwin annab aga austajaile palju lõbusama vahendi sinu kohta teada saamiseks," ütles RelevanceNow tegevjuht Liesl Capper. "Pealegi on programm kasulik, sest ta vastab sinu eest küsimustele näiteks siis, kui sa magad. Selle asemel, et vastata sadadele e-kirjadele, võid saata inimesed enda küberklooni juurde infot hankima."

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755