30. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Superarvuti jääb hiire ajutegevusega hätta

Ameerika teadlased püüavad superarvutil simuleerida hiire ajutegevust, ent tehnika jääb aju funktsioonide täieliku järeleaimamisega hätta.

CuberSecurity.ru vahendab, et grupp Ameerika teadlasi lõi superarvuti abiga virtuaalse aju. Kuna inimaju tegevuse jäljendamine pole isegi kaasaegsetele superarvutitele jõukohane, piirdusid teadlased tehisliku hiireaju loomisega. Selleks, et jäljendada kasvõi vaid ajukoore tegevust, läks vaja hetkel maailma kõige võimsamat superarvutit BlueGene\L.

Spetsialistide sõnul tingib vajaduse suure arvutivõimsuse järele loodusliku ning tehisliku infotöötluse erinevus. Peale selle kasutab hiire aju üheaegselt nii suurt hulka närvirakke, et selle järeleaimamiseks on vaja korraga tööle rakendada palju protsessoreid.Praegu töötavad spetsialistid algoritmide kallal, et leida optimaalseim variant kogu ajutegevuse simuleerimiseks.Teadlased märgivad, et pooles hiire ajus on ligikaudu 8 miljonit närvirakku, millest igaüks on ühendatud 8000 naabriga. Tänaseks on superarvutisse IBM BlueGene\L paigaldatud 4096 protsessorit, millest igaühe kohta tuleb 256 megabaiti mälu. Sellise masina abil loodi 8000 närvirakuga tehisaju, milles iga tehisrakk on ühendatud 6300 naabriga.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755