3. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype'i asutajad viivad televisiooni internetti

Microsoft ja teised on aastaid tulutult püüdnud internetti teleritesse viia. Skype'i asutajad on aga nüüdseks hakkama saanud vastupidisega - viinud TV internetti.

Internetitelefoni loojad Niklas Zennstrom ja Janus Friis on sellest ideest rääkinud juba aastaid tagasi. Piiravaks teguriks aga osutus tolleaegsete arvutite võimsus. Õige aeg jõudis kätte 2006. aasta alguses - 2006. aasta detsembrist on saadaval internetitelevisiooni tarkvaraprogrammi Joost prooviversioon.

Joost'i valmimine märgib televisioonisõpradele uue ajastu algust - vabanemist saatekavadest ja piirangutest, mis kaasnevad traditsioonilise televisiooniga. Igaüks saab ise otsustada, mida ja kuna ta vaatab. Programmiga kaasnevad nutikad abivahendid, mis aitavad vaatajal leida armastatud saateid, samal ajal nähtut sõpradega arutada ning isegi luua omaenda telekanaleid, mis näitavad vaid lemmiksaateid. Tarkvara hõlmab kanalispetsiifilisi jututubasid ning on seotud muude suhtlemisprogrammidega, nagu näiteks Google Talk. Mis on aga kõige parem - Joost on tasuta. Leppida tuleb vaid kord tunnis ette hüppavate 1-3 minutiliste reklaamidega.

Mida siis Joost'iga praegu vaadata saab? Internetti edastavad saateid muuhulgas CBS, Viacom ja Turner Broadcasting. Näha saab populaarseid sarju nagu CSI kriminalistid, Beavis ja Butthead, Charlie inglid ja Ämblikmees. Praegu edastatavate kanalite arv on alla 50, kuid varsti loodedakse näidata sadu kanaleid.

Kuigi praeguseks on Joost'i prooviversiooni alla laetud juba tuhandeid kordi, väidavad kahtlejad, et inimeste telerivaatamisharjumusi on raske muuta. Praegune programmide valik seda ilmselt ei suudagi, kuid Joost'i tegevjuht Frederik de Wahl ütleb, et see on alles algus. Kui prooviversioon asendub täisversiooniga, saab programmide valik olema tunduvalt muljetavaldavam. Samas tekib internetivõimaluste laienemisel ilmselt ka konkurente nagu seeni pärast vihma ning Joost peab tublisti pingutama, et ennast telerisõpradele ahvatlevaks muuta.

Joost'i tarkvara täisversioon plaanitakse avaldada sellel suvel.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755