4. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fototöötlusprogramm kuulab sõna

Xerox töötab väja programmi, mille abil oleks fotosid häälkäskluste abil võimalik töödelda ka neil, kes värvide, kontrastsuse ja heleduse muutmise tööriistadega mängida ei viitsi või ei oska.

Oletame, et töötled arvutis digifotot ja tahad suurendada kollase värvi osakaalu. Sinu valikuteks on punase, rohelise või sinise värvi muutmine (RGB värvimudel). Et ülesannet täita, selleks pead sa kas vähendama sinise või suurendama nii punase kui rohelise osakaalu. Paraku ei ole kumbki nendest lahendustest iseenesestmõistetav ning foto soovitud kujule viimisest ei pruugi midagi välja tulla, vahendas Technology Review.

Xerox Research Center'i uurijad väidavad, et on valmistanud programmi, mis võib fotode töötlemise mõnevõrra lihtsamaks teha. Programmile saab anda käsklusi: "tee taevas tumedamaks" või "muuda taust kollakamaks".

Tööriist sobib ajastusse, kus miljonid inimesed soovivad oma digifotosid töödelda, kuid ei taha raisata aega fototöötlusprogrammide tundmaõppimiseks ega soovi ka niivõrd lihtsate asjade pärast professionaalsete fototöötlejatele suuri summasid maksta.

Xeroxi programm on esialgu kõigest prototüüp, mille arendustöö alles käib. Programmile õpetatakse ka häälkäsklustest arusaamist. Näiteks mõistab ta umbes 1800 sõna, mida värvide muutmisel vaja võiks minna.

Nimetades programmile värvuse, otsib ta fotolt sellele vastava piirkonna ning loob digitaalse maski, mis lubab edasiste käsklustega seda foto osa muuta.

"Hetkel on soovitud efekti saamiseks vaja sageli muuta nii kontrastsust, heledust kui ka värvitoone. Meie sooviks on anda eriettevalmistuseta inimestele tööriist, mis teeb töö lihtsalt ja kiirelt," kommenteeris projekti juhtivteadur Geoffrey Woolfe.

Potentsiaalsed kasutajad peavad siiski mõnda aega veel ootama, sest arendustöö tulemus jõuab poelettidele kõige varem paari aasta pärast.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755