6. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kriminaalpolitsei tabas esimese küberrünnakus osaleja

Keskkriminaalpolitsei pidas täna kinni isiku, keda on alust kahtlustada Eesti vastu suunatud küberrünnetes.

Tegemist on 19aastase Tallinnas elava Dmitriga, kes õpib ülikoolis tehnilisel erialal, teatas Riigiprokuratuur.

Dmitrit kahtlustatakse arvutikahjurluses ja arvutivõrgu ühenduse kahjustamises. Ta osales aktiivselt erinevates internetifoorumites ja aitas nendes küberrünnakuid organiseerida.

Dmitri osales nii ise kui ka juhendas teisi foorumikasutajaid massiliste teenustõkestusrünnete ehk nn DDoS rünnakute korraldamises paljude Eesti serverite vastu. Kuna Dmitri on Eesti elanik, omab ta head ülevaadet siinsest internetimaastikust ning seetõttu oskas ta välja valida rünnatavaid sihtmärke. Ta ärgitas lahti muukima nii valitsusasutuste kui ka erinevate erakondade kodulehekülgi.

Juhtiva riigiprokuröri Margus Kurmi sõnul eksivad rängalt need, kes peavad interneti täiesti anonüümseks keskkonnaks, kus võib teha, mis pähe tuleb. "Eesti politseil on piisavalt pädevaid spetsialiste, kes suudavad jõuda jälile ka kõige kavalamatele häkkeritele."

Keskkriminaalpolitsei vanemkomissar Ivo Kolk ütles, et politsei suhtub Eesti riigi serverite vastu tehtud küberrünnakutesse täie tõsidusega. "Sellisest kuriteost nagu ka igast teisest jääb maha jälg, mis viib meid kurjategijate tabamisele. Keskkriminaalpolitsei koostöös teiste riigiasutuste ja erasektori spetsialistidega on välja selgitanud põhilised Eesti-vastaste rünnakute kanalid ja seal tegutsevad aktivistid."

Kriminaalmenetlus tabamaks teisi küberrünnakute organiseerijaid jätkub ja kahtlustatavate hulk võib suureneda. Eesmärk on tabada ja viia kohtu ette kõik Eestis elavad isikud, kes on kas ise Eesti servereid rünnanud või aidanud seda teha välisriigi kodanikel.

Samuti kasutatakse ära kõik rahvusvahelise koostöö võimalused, et Eesti kohtu ette jõuaksid ka küberkuritegudes süüdi olevad välisriigi kodanikud.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755