9. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaardimakseks piisab puutest

Suurbritannias on varsti võimalik alla kümnenaelaseid (umbes 230 krooni) arveid maksta deebet- ja krediitkaardiga ilma, et peaks allkirja andma või PIN-koodi sisse toksima.

Süsteemi edendavad nii Visa kui Mastercard ühiselt kokku lepitud standardi alusel ning sellised maksed peaksid olema võimalikud juba septembris, kirjutas BBC. Selle asemel, et kaart lugejast läbi tõmmata ning PIN-kood sisse toksida või allkiri anda, piisab nüüd vaid kaardi lugeja vastu asetamisest.

Juba on skeptikud tõstnud küsimuse, kas selline maksesüsteem on piisavalt turvaline ning hoiatanud kaardipettuste tulva eest.

Suurbritannias tehakse aastas üle 20 miljardi kaardimakse, mis jäävad vahemikku kümne naela ja allapoole.

2008. aasta lõpuks loodetakse välja anda üle viie miljoni puutekaardi ning asutusi, kus sel moel saab maksta on sama ajaga tekkinud üle 100 000.

Esilagu on uue kaardi kasutusala siiski piiratud, septembrist on sellised maksed võimalikud seitsmes Londoni piirkonnas, sealhulgas Citys ning uues ärikeskuses Canary Wharfis.

Analüütikute sõnul on puutekaart eriti sobilik teatud tüüpi äridele, näiteks kiirtoidukohad, leheputkad, pubid, taksod, parkimis-, sigareti- ning maiustusteautomaadid.

Eestis vähemalt lähitulevikus puutemakseid näha ei saa. Pankade kaardikeskuse projektijuht Ivar Truss ütles, et pangad pole veel asunud seda tehnoloogiat arendama, hinnates selliste maksete potentsiaalset turgu siin liiga väikeseks. Samas jääb Eestis keskmine kaardimakse umbes 200 krooni kanti, lisas ta.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755