11. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MP-3 mängijast saab teejuht

Teadlased loodavad MP-3 mängijale GPS-navigatsiooni seadmete lisamise abil muuta tavalise muusikamängija kasulikuks teejuhiks.

Inimene saab määrata sihtpunkti ning kõrvaklappidesse laule mängiv MP-3 juhib ta õigesse kohta, kirjutas BBC.

Kui olla õigel teel, mängib muusika mõlemas kõrvas ühetugevuselt. Eksimise korral annab mängija märku, vähendades ühes kõrvaklapis valjust.

Suurbritannia Swansea ja Glasgow ülikoolid on saanud raha kolme-aastaseks projektiks, mille eesmärk on selline mängija luua. Proovieksemplar on Swansea ülikooli arvutiteaduse instituudi vanemteadur Matt Jonesil juba valmis.

Teadlaste sõnul on võimalik luua selline seade, mida iga kasutaja saab vastavalt enda vajadustele muuta.

Võõras linnas võib kunstihuviline inimene saada mängijalt märguandeid, et läheduses on galerii - mängija väristab korraks või annab heli abil märku, näiteks muutes heli valjust kõrvaklappides.

Kui inimene otsustab masina antud soovitust järgida, juhatab see ta galeriisse kohale. Kui soovitust ignoreerida, annab seade endast järgmist kord märku siis, kui läheduses on taas midagi, mis võiks kasutaja huvidega klappida.

"Tavaliselt kuulame me kõrvaklappidega muusikat, et maailm enda ümbert välja lülitada. See süsteem lubab kasutajal siiski maailma enda juurde lubada, täpselt nii palju kui ta soovib," ütles Jones.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755