18. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik otsib Saaremaale interneti teenusepakkujat

Majandusministeerium kavatseb aasta teisel poolel algatada uued hanked, leidmaks internetiteenuse pakkujaid Saaremaal ja neis mandri-Eesti üksikutes piirkondades, kuhu ükski operaator ei ole seni jõudnud nõudluse väikese mahu pärast, kirjutas Meie Maa.

Kui mujal Eestis ja ka Muhumaal jõudis traadita internet riigi rahastatud Külatee 3 projekti abil kõigi maksujõuliste soovijateni, siis Saaremaal tervet maakonda katvat võrku siiamaani pole. Põhjuseks Saaremaa hanke läbikukkumine – kui mujal jäi vajaliku investeeringu summa miljoni krooni kanti, siis Saaremaal pakuti tööde hinnaks summat alates viiest miljonist kroonist. Raha oli aga vaid kümme miljonit.

“Selle tõttu jäi Saaremaa esialgu välja,” nentis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi riigi infosüsteemide osakonna juhataja Margus Püüa.

Aprillis saatis majandusminister Juhan Partsile kirja Saaremaa omavalitsuste liidu (SOL) büroo direktor Jüri Pärtel, kes vahendas SOLi muret Külatee 3 projekti takerdumise pärast Saaremaal ja palus Partsi sekkumist olukorra lahendamiseks.

Elion Ettevõtted AS meediasuhete juhi Anu Vahtra-Hellati sõnul on Saaremaal traadita internetivõrgu laiendamine ilma riigipoolse toeta majanduslikult ebaotstarbekas. “Elion jääb oma edasistes traadita internetivõrgu laiendamise plaanides Saaremaal riiklikku hanget ära ootama,” sõnas Anu Vahtra-Hellat. Praegu pakub Elion WIMAX’i traadita internetti Orissaares ja Kuressaares.

Margus Püa snul täpsustab majandusministeerium koos maavalitsustega neid piirkondi, kus on interneti soovijaid ja kus pole teenusepakkujaid. “Samuti täpsustame, millised on teenusepakkujate plaanid erinevates piirkondades,” märkis Püüa. “Selle alusel koostame kava, millistes piirkondades on vaja veel hankeid teha, et operaatorid sinna piirkonda tuleksid. Kava alusel kavatseme korraldada hanked aasta teises pooles.”

Kui suur võib Saaremaal olla hanke rahaline maht, ei osanud Margus Püüa hinnata. “Operaatorid ju ise ka pidevalt ehitavad ja võtavad kliente,” nentis ta asjaolu, et 2005. aasta vajadus on tänaseks oluliselt muutunud.

Näiteks alustab juulist teenuse pakkumist Televõrgu AS, kes võitis endise NMT sagedusalade konkursi ja hakkab müüma mobiilinternetiteenust. “Tegemist on raadiolainetel põhineva internetiga üle 450 MHz raadiosageduse, mis tähendab, et pole vajalik otsenähtavus kliendiseadme ja raadiomasti vahel,” ütles Televõrgu AS projektijuht Artur Teesalu.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755