25. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvutiprogramm päästab liiklusummikuist

Liiklusummikuid kiruvad autojuhid võivad peagi saada enda käsutusse võimsa abimehe.

Ameerika ettevõte Tele Atlas on loonud programmi, mis analüüsib oma andmebaasile, nädalapäevale ja kellaajale tuginedes eeldatavat liiklusvoogude tihedust ning pakub autojuhile kõige vähem aega kulutava teekonna jõudmaks punktist A punkti B, vahendas Technology Review.

"See on nagu istuks kõrvalistmel hästiinformeeritud kaardilugeja, kes soovitab teile kõige vähem aega ja närve kulutavat teekonda," ütles Jerry Kim Tele Atlasest.

Tarkvara on kasutatav esialgu vaid USAs. Programmi loomiseks kasutati miljardite transpordiameti liiklussensorite andmeid. Kahe aasta jooksul kogutud andmete alusel loodi andmebaas, mida kasutatakse nüüd liiklustiheduse ennustamiseks kindlas piirkonnas.

Kui autojuht sisestab arvutisse oma sõidu alg- ja lõpppunkti, pöördub programm andmebaasi poole ning arvutab keskmise kiiruse teelõikudel, mida oleks mõistlik kasutada. Seejärel kuvatakse vastavad teed rohelise, kollase, punase või musta värviga. Roheline tähendab probleemideta teed, must aga viitab tõenäolisele ummikule. Samuti saavad autojuhid teha päringu terve linna kohta, et näha, milline variant tüüpilisel juhul kõige vähem probleeme valmistaks.

"Ma võin teile öelda, et kell kolm reede pärastlõunal on selle konkreetse Detroidi teelõigu keskmiseks kiiruseks 55 km/h. Sellised andmed on meil olemas rohkem kui miljoni kilomeetri USA teede kohta," ütles tarkvara loodud ettevõtte Inrix tegevjuht Bryan Mistele. "Sidudes andmebaasi Tele Atlase kaartidega, saame geoinfosüsteemi, mis võimaldab autojuhil hinnata oma kohalejõudmisaega täpsemalt kui see varem võimalik oli".

Seni kasutusel olnud programmid kasutasid sõidule kuluva aja arvestamiseks vastava teelõigu maksimaalset lubatud kiirust. Aga nad ei arvestanud üldse tipptundide ja nädalapäevadega. Seega võisid need arvutused anda vägagi ekslikke tulemusi.

Tele Atlase toode pakub ka reaalajas uuendusi, mida saab internetist alla tõmmata. Hetkel on see teenus saadaval küll vaid 94 USA linna kohta.

Tarkvara ja andmebaasi plaanitakse pidevalt uuendada, et autojuhtidel oleks kasutada võimalikult värsked andmed.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755