29. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Masin muudab päevaks hulluks

Politseinikel, parameedikutel või kiirabitöötajatel, kellel tuleb tegeleda psühhootilisi epidoode läbielavate inimestega, võib olla kasulik omal nahal kogeda, mis toimub vaimuhaige inimese peas.

Treeningseade Virtual Hallucinations, mille lõi USAs vaimuhaiguste ravimitele spetsialiseerunud firma Janssen L.P., koosneb kõrvaklappidest ja prillidest, mis loovad kandjale mulje, et ta ongi skisofreenik, vahendas Wired.

Seade mängib läbi kaks interaktiivset stsenaariumi. Ühes asute bussis, kus teised sõitjad ilmuvad ja kaovad, röövlinnud küünistavad aknaid ning hääled sosistavad: "Ta viib su tagasi FBIsse!"

Teisel puhul on tegevuspaigaks apteek, kus farmatseut näib müüvat sulle ravimi asemel mürki ning teised ostjad jõllitavad sind vastikustundega.

Seadme väljatöötamisel on osalenud psühhiaatrid ning sellele on heakskiidu andnud vaimuhaigete esindajad. Seda kasutavad õiguskaitsjad ning tervishoiutöötajad vähemalt kuues USA osariigis.

Iowa osariigi vaimupuudega inimeste liidu juht Margaret Stout ütles, et seade tekitab tunde nagu peas poleks kõik korras. Politseinikud, kes on läbinud treeningu hulluksajaval seadmel mõistavad vaimupuudega inimesi paremini ning saavad aru, millega nad peavad toime tulema.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755