30. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimkeha virtuaalmudel näitab haigusi neljas mõõtmes

Kanada teadlased töötasid välja virtuaalse mudeli, mis teisendab komplekssed meditsiinilised ja genoomi andmed neljamõõtmeliseks - pikkus, laius, kõrgus ja aeg - virtuaalseks inimkeha mudeliks.

Eemaldatud naha ja luustikuga nn koopamees (CAVEman) koosneb enam kui 3000 kehaosast, mis projitseeritakse väikeses pimedas toas terviklikuks ruumiliseks kujundiks, vahendas Eesti geenikeskus.

Calgary Ülikooli biokeemiku Andrei Turinsky sõnul on tekitatav kujutis "peaaegu elus", võimaldades esmakordselt modelleerida inimese kogu keha nii anatoomiliselt, keemiliselt ja koetüüpide kaupa. Ajadimensiooni sissetoomine võimaldab arstidel jälgida näiteks haiguste kulgu ning organismi reaktsioone erinevatele virtuaalsetele ainetele. Samuti aitab see planeerida lõikusi või näitlikustada haigele, mis tema kehas täpselt toimub.

Programmeerijatest, bioloogidest ja matemaatikutest koosnev töögrupp töötas koopamehe loomise kallal kuus aastat. Turinsky loodab, et koopamees leiab laialdast rakendust juba lähiaastail.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755