1. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Test sõelub välja hajusad

Tööandjad saavad peagi arvuti abil kontrollida, kui kergesti töökoha taotleja mõtted ekslema lähevad.

Professor Nilli Lavie Londoni Universtity kolledžist on loonud testi, mille abil on võimalik välja sõeluda inimesed, kes ei suuda mõttega tööle keskenduda, vahendas BBC. Eriti oluline on see kõrge riskiga tööde puhul - näiteks lendur või bussijuht ei tohi eksida.

Senised võimekustestid ja tööintervjuud säilitavad ekspertide sõnul siiski tööle värbamisprotsessis võtmerolli. Kuid psühhomeetrilised testid on saanud Suurbritannias üsna tavaliseks, eriti huvitatud on neist suurfirmad.

Arvutiekraanile ilmusid erinevate kirjadega pusled, millele katsealune pidi reageerima. Samal ajal ilmusid ekraani nurkades seosetud tähed ja numbrid, mis pidid inimese segadusse ajama.

Mõnede katseosaliste puhul olid nii reaktsiooniajad kui ülesande lahendamise korrektsus selgelt viletsamad.

Seejärel paluti katsealustel vastata ausalt küsimustikule - need, kelle tulemused arvutikatses olid viletsamad, osutusid ka testi põhjal kergemini segatavateks.

Tööl valvsuse kaotamine võib olla tõsiste tagajärgedega - seda seostatakse mitmesuguste õnnetuste riskiga, samuti sõltub paljudes valdkondades tootlikkus sellest, kui pühendunud on töötajad.

Lancasteri ülikooli organisatsioonipsühholoogia professor Cary Cooper märkis, et arvutitest võib olla vajalik, sõelumaks välja mõnda ametisse sobimatuid kandidaate.

"Ilmselt on inimesi, kelle puhul ei ole eksimine lubatud. Mis kasu oleks lennudispetšerist, kelle mõtted ekslema lähevad?"

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755