5. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis täpseim maailma satelliitkaart

Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) Envisat satelliidi andmete alusel valmistati siiani parima resolutsiooniga satelliitpiltidest kokkupandud maailmakaart. Kaart on projekti GlobCover raames kättesaadav ka internetis.

Kättesaadavad on kaardid, millest esimene koondab mais-juunis 2005 ning teine märtsis-aprillis 2006 tehtud satelliitpiltide andmeid. Sel kuul valmib ka esimene Euraasiat hõlmav osa globaalsest maakattetüübikaardist, vahendas physorg.com.

2004. aasta detsembrist kuni praeguseni kogutud andmete maht on 40 terabaiti (võrdne umbes 40 miljoni raamatu mahuga). Kaarte hakatakse kasutama kliimamuutuse mõju hindamiseks, maakasutuse muutuste ning ökosüsteemide olukorra uurimiseks.

"GlobCoveri andmed aitavad meil uurida ökoloogiliselt kriitilise tähtsusega piirkondi ning hoiatada avalikkust nende seisukorra halvenemisest enne, kui on liiga hilja," ütles Ron Witt ÜRO keskkonnaprogrammist (UNEP).

Kaart põhineb 800 km kõrgusel orbiidil oleva Envisati satelliidi 300-meetrise lahutusega andmetel. Kaart on umbes kümme korda parema lahutusega, kui senised kogu maakera hõlmavad satelliitfotodel põhinevad kaardid.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755