6. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiülevaade: Eesti Telekom jagab 1,3 miljardit

Kuna täna ostetud Eesti Telekomi aktsia ei omanud enam esimest päeva õigust dividendidele andis väärtpaber päevaga hinnast käest 10,17 krooni ning sulgus 123,61 kroonil.

Telekomifirma maksab dividendidena ülejärgmisel teisipäeval välja 9,50 krooni aktsia kohta ehk kokku 1,31 miljardit krooni. Lisaks tuleb ettevõttel omanikutulu maksmise pealt tasuda riigile tulumaksu 370 miljonit krooni (22/78).

See on üks põhjusi, miks langeb aktsiahind pärast dividendiõiguse kadumist veidi enam kui dividendimakse võrra. Lõviosa omanikutulust (764 miljonit) maksab Eesti Telekom TeliaSonerale.

Vähemalt 100 000 krooni eest saavad telekomifirmalt dividende 88 investorit. 10 000 krooni või enam saavad omanikutulu 622 investorit. Tallinna börsi ettevõttest on dividende jäänud oodata veel vaid Starmanilt. Ja ongi selleks hooajaks kõik. Kokku maksavad kaksteist Tallinna börsi firmat sel aastal omanikutulu 2,19 miljardit krooni.

Kuna dividendide pealt maksavad ettevõtted tulumaksu on omanikutulu investori jaoks tulumaksuvaba.

Samas peab investor arvestama, et väärtpaberi võõrandamisest saadud kahju saab muude väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust maha arvata vaid sel juhul kui väärtpaber omandati rohkem kui 30 päeva enne dividendiõiguslike isikute määramise päeva või võõrandatakse enam kui 30 päeva pärast niinimetatud päeva.

Täna kaubeldud Baltika aktsiatel polnud esimest päeva õigus fondiemissioonile. Sellest tingitult ka väärtpaberi suur langusprotsent (66,9%) ja ootamatu sulgemishind (7,98 eurot = 124,86 krooni). Tegelikult tuleb aktsia languseks lugeda 0,7%, kuna eilse päeva võrreldav sulgemishind oli 8,03 eurot.

Baltika aktsiakapital suureneb pärast fondiemissiooniga kolm korda.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755