13. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rooma Impeerium tõuseb tuhast. Arvutimudelina

Esmaspäeval avalikustati kõige täiuslikum arvutimudel, mis kunagi ühest ajaloolisest linnast loodud. Virtuaalmudel kujutab Roomat tema võimsuse tipul aastal 320.

"See on esimene samm virtuaalse ajamasina loomisel, mida hakkavad ajaloo õppimiseks kasutama meie lapsed ja lapselapsed," ütles projekti juht Bernard Frischer Virginia ülikoolist.

Mudelit hakkavad kasutama peamiselt ajaloolased, tudengid ja turistid. Rooma simulatsiooni valmistamine läks maksma kaks miljonit dollarit, vahendas AP.

Simulatsioon kujutab keiser Constantinuse aegset Roomat, kus elas ligikaudu miljon inimest. Kokku on mudelis kujutatud 7000 hoonet, ehk peaaegu kogu linna, mis jäi toona 20 kilomeetri pikkuse linnamüüri vahele.

Kolmekümne hoone puhul on nähtud vaeva ka võimalikult originaalilähedase sisemuse taastamisega. Nende hulgas on näiteks Senat, Colosseum ja Maxentiuse basiilika koos freskode ja dekoratsioonidega.

Mudel kujutab ausambaid nii, nagu nad originaalselt olid, mitte tänapäevaste keskkonnareostusest tulenevate kahjustustega.

Programmi loomine võttis kokku aega üle kümne aasta. Selle kallal nägid vaeva Virginia ülikooli ja UCLA arvutispetsialistid ning arhitektid, arheoloogid ja muud teadlased paljudest riikidest.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755