14. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FBI asus võitlusse zombiarvutitega

Enamus kaaperdatud arvutitest kasutab operatsioonisüsteemina Windowsi.

USA föderaalne juurdlusbüroo (FBI) on võtmas kontakti rohkem kui miljoni arvutiomanikuga, kelle arvutid on kaaperdanud küberkurjategijad. Eesmärgiks on panna piir zombistatud koduarvutite kasutamisele suurtes küberkuritegudes, teatas BBC.

Viiruste abil zombiks muudetud arvuteid on kasutatud rämpsposti levitamiseks, identiteedivargusteks ning võrgulehekülgede ründamiseks. FBI teatel kujutavad zombiarvutid ja robotvõrgud rahvuslikule julgeolekule aina suuremat ohtu.

Zombivõrkude jahtimisega on FBI tegelenud juba mõnda aega, kuid hiljuti suudeti kokku saada andmed enam kui miljoni identifitseeritava arvuti kohta, mille kohta on andmeid, et need kuuluvad mõnda robotvõrku.

Üks FBI eesmärke saada teada, kes omavad zombistatud või robotvõrkudesse kuuluvaid arvuteid. Seejärel on võimalik leida tõendeid, kuidas kasutavad neidsamu arvuteid küberkurjategijad.

"Enamus arvutiomanikest ei teagi, et nende arvutit või isiklikku infot kasutavad kurjategijad," ütles FBI küberdivisjoni asedirektor James Finch.

Paljud neist inimestest on lasknud oma arvuti zombistada, avades mõne meili või manuse, mis sisaldas viirust. Teine nakatumisvõimalus on lõkse täis veebilehtede kaudu.

Paljud küberkurjategijad kasutavad pealtnäha ilmsüütuid lehekülgi selleks, et levitada halbu programme. Kui arvuti on kaaperdatud, saab seda kasutada rämpspostituste või nuhkvara levitamiseks, aga näiteks ka filmide piraatkoopiate või porno ladustamiseks. Robotvõrkude omanike kontrolli all võib korraga olla kümneid tuhandeid arvuteid.

FBI teatel on tavalisel arvutikasutajal üpris raske aru saada, et arvuti on nakatunud. Siiski võiks ohumärke näha, kui arvuti muutub liiga aeglaseks, kirjakasti saadetud kirjade kaust on täis kirju, mida te pole saatnud või kui tuleb e-maile, milles sõimatakse rämpsposti saatmise eest.

Seni on operatsiooni käigus vahistatud kolm inimest, kes kasutasid robotvõrke kuritegelikel eesmärkidel. Üht neist võib ähvardada kuni 65-aastane vangikaristus, kui ta tunnistatakse süüdi kõigis talle omistatud kuritegudes.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755