18. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Blond saab Kõuega hakkama küll, kui lugeda oskab

Täna lõunaajal teatas Eesti Energia, et Kõu, nende uus internetiteenus, on avatud ja valmis testimiseks. Testis ka aripaev.ee.

Agara ajakirjanikuna haarasin ka endale musta vidina, mis arvutisse USBi pordi kaudu interneti peaks tooma. Jubin ise on poole väiksem kui keskmine mobiiltelefon ja kaks korda suurem kui mälupulk.

Rõõmsalt andmeside terminali, nagu Eesti Energia musta vidinat kutsub, arvuti külge ja… Arvuti küsis CDd, mille ma ka karbist leidsin ja lugejasse asetasin. Käivitus Windows Installer ja hakkas igasugu draivereid pakkuma, valisin sobiva aga ei midagi. Windows vidinat endale sobivaks ei tunnistanud.

Oma mõistus otsas, tuleb kuskilt juurde otsida. Õnneks on targemad koostanud raamatukese nimega "Andmeside terminal, kiirpaigaldamise juhend". Kui seda natuke studeerida sai selgeks, et algatuseks tuleb CDlt õige .exe fail leida ja alles see järel jubin arvutiga ühendada. Saab hakkama ka blond, kui viitsib viis minutit kasutusjuhendit lugeda.

Veel taskuks teada, et terminali ühe küljepaneeli all on seadme kood, mida on võrku ühendamisel vaja. Selle vaikeseadetes vahetamine võiks kasutusjuhendis kirjas olla - jääks esmakordsel ühendumisel kohe seadete muutmine ära. Kui tekib tahtmine autoantenn külge panna, tuleb tavaantenn lahti kangutada ja autoantenn juhtmeid pidi külge ühendada, seda muidu juhendis kirjas ei ole.

Kui seadme töölepaneku vaevarikas töö tehtud saab toimima nii veebilehed kui e-posti, messengeri ja teoorias isegi online mängud. Tallinnas õnnestus saavutada allalaadimiskiirus 0.7 Mbps, keskmine kiirus oli 0.2 Mbps.

Kuna Eesti Energia sõnul võib Kõue kasutada ka autoga ühest punktist teise kulgedes, katsetasime ka seda. Katsetuste tulemusena võin öelda, et töötab täitsa kenasti. Allalaadimiskiirus kõikus 0-1.3 Mbps vahel, mis on tähelepanuväärne, kuna statsionaarselt, aga linna sees, õnnestus saavutada sellest kesisem tulemus.

Üldiselt võib öelda, et toimib. Veebilehti saab lehitseda, maili lugeda. Suuremate failide üles- ja allalaadimiseks peab küll kannatust varuma.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755