18. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ruumiline kino tulekul

Digitaalkino levimine annab filmitegijatele võimaluse katsetada ruumiliste filmide tegemist. Digitaalprojektoritesse integreeritakse uut moodi kolmedimensiooniliste filmide näitamise varustus. Kinomaailmas võib see olla tõeline revolutsioon.

Tehnoloogia seisneb stseenide kahekordses filmimises – kaamerad filmivad pisut erineva nurga alt. Hiljem näidatakse mõlema kaamera salvestust korraga – üht paremasse, teist vasakusse silma, vahendas Technology Review.

Varaseimad ruumilised filmid kasutasid nn anaglüüfmeetodit – filmi üks versioon oli värvitud punaseks, teine siniseks. Erinevate värvitoonide ülesandeks oli mõlema silma jaoks õige versiooni filtreerimine.

Tänapäevased 3D-tehnoloogiad kasutavad parema ja vasaku silma pildi eristamiseks erinevaid meetodeid. RealD-süsteem kasutab spetsiaalseid filmiprojektori läätsi, mis polariseerivad eralduvat valgust, kohandades valguslainete suuna natuke erinevaks parema ja vasaku silma jaoks. Projektori valgus peegeldub kino eesosas asuvalt spetsiaalselt ekraanilt, mis on valguse polarisatsiooni säilitamiseks kaetud hõbedase värviga. Publik kannab polariseerivaid prille, mis filtreerivad valgust mõlema silma jaoks.

Teine ruumilise filmi näitamise meetod kasutab katikuga prille, mis on sünkroniseeritud vastavalt parema ja vasaku silma jaoks lähtuva pildivälgatusega. Pool aega saadab projektor pilte parema silma jaoks, pool aega vasaku silma jaoks. Lisaks saadab projektor välja infrapunavalgust, mida tajuvad prillide katikud, avanedes ja sulgudes saadetavate piltidega sünkroonis. See meetod näitab ruumilisi filme pisut selgemini, kuid kasutatavate prillide hind on polariseerivate prillide hinnast tunduvalt suurem. Seetõttu tuleb sellised prillid vaatajate käest peale seanssi kokku korjata, nii et lisanduvad veel kulutused personalile.

Kolmandat tüüpi süsteemi arendab Dolby, tehnoloogiafirma, mis töötas paljude kinode jaoks välja ruumilisi helisid edastada võimaldava süsteemi. Dolby süsteem kasutab tehnoloogiat, mille on litsenseerinud Saksamaal Ulmis asuv ettevõte nimega Infitec. Digitaalprojektori sees paiknev värviratas lahutab punased, sinised ja rohelised valguskiirtekimbud. Pikema lainepikkusega kiired saadetakse ühte silma, lühema lainepikkusega kiired teise. Publik kannab prille, mis sorteerivad mõlema silma jaoks välja vajalikud värvid, kuid ei muuda samal ajal filmi värvi nagu seda tegid anaglüüfprillid. See süsteem ei vaja spetsiaalset ekraani nagu RealD-süsteem, kuid kasutatavad prillid on praegu küllalt kallid, kuna nad on alles väljatöötamisel.

Igal lähenemisel on omad head ja vead. Kindlasti on tarbijale kasulik konkureerivate süsteemide arendamine, sest nii on valmistajatel motivatsioon arendada süsteem, mis oleks parem ja odavam kui teistel.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755