4. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suletud Vene piraatsait tegi kiiresti tütre

Vene lehekülg allofmp3.com, mis müüs helifaile muu maailma ametlike lehekülgedega võrreldes tühiste kopikate eest, pandi kinni. Ent peagi avanes teenus uue nime all taas.

Lehekülg allofmp3.com-i peeti käibelt maailma teiseks mp 3-failide müüjaks iTunesi järel, teatas BBC.

Nii Briti kui USA plaadifirmad olid allofmp3.com-i ja selle omanikfirma MediaServices vastu algatanud lugematul arvul kohtulahinguid, väites, et lehekülg rikub autoriõigusi. Nüüd saatis sulgemisuudist plaaditöösturite heakskiit.

Kuid lehekülje omanikfirma MediaServices väitel toimib muusikaäri vastavalt Vene seadustele ning omanik on juba püsti pannud uue lehekülje mp3Sparks.com. Autoritasusid makstakse Venemaal ning kasutajad peaksid enne lehekülje kasutamist end viima kurssi oma riigis kehtivate seadustega.

"Allofmp3.com rikkus nii Vene kui rahvusvahelisi autoriõigusi, varastades nii esinejatelt kui autoritelt, nad vahendasid muusikat, mille üleilmseks müümiseks neil õigust polnud," ütles rahvusvahelise fonogrammitootjate föderatsiooni president John Kennedy.

Vene valitsust on Lääs tugevalt kritiseerinud, et muusikapiraatidega midagi ette ei võeta. Mulluste Venemaa WTOsse astumise läbirääkimiste ajal nõudis USA, et allofmp3.com täielikult kinni pandaks. Mullu oktoobris Venemaa lõpuks murdus ning nõustus lehekülje sulgema, kuid pole teada, kas lehekülje sulgemisel on Vene võimudega üldse mingit seost.

Suletud piraatkülje teise nime all avamine näitab, et Vene võimud peavad piraatide vastu ette võtma tõsisemaid samme. Juba on rahvusvahelised vaatlejad näinud lehekülje sulgemise taga Vene võimude kosmeetilist sammu: WTOsse astumiseks pandi nõutud lehekülg kinni, ent autoriõiguste alases seadusandluses ei muutunud Venemaal midagi.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755