USA IT-strateeg: spetsialistide põuda saab leevendada ka väiksema India allhangete mahuga

Eile Hansapanga ja Proeksperdi korraldatud
IT-seminaril esinenud USA IT-strateeg Alistair Cockburn leiab, et Eesti
IT-spetsialistide põuda saab leevendada paindliku, nn agiilse mõtlemisega
tarkvaraarenduses.

"Tänagi tõi seminaril üks osaleja välja, et tellib osa tööst siinsete töökäte puudumise tõttu Indiast. Kui seal aga tunduvad esialgu palgakulud väiksemad, siis tegelikult kujuneb töö siiski pea kaks korda kallimaks. Indias ollakse lihtsalt nii palju aeglasemad," tõi Cockburn näite.

Et India allhangete osakaalu vähendada ja ka sealset tööd efektiivsemaks muuta, võiksid nii eestlased kui ka hindud Cockburni sõnul pigem oma töökorraldust muuta. Töömeetod, mida mees ise kasutab ja teistelegi soovitab, on paindlik ehk agiilne tarkvaraarendus. Säärase töökorralduse põhirõhk on suhtlusel, mis muudab tegevuse läbipaistvamaks ja efektiivsemaks. Arendusprotsessidesse kaasatakse kõikvõimalikud tarkvara loomisega seotud osapooled: programmeerijad, projektijuhid, tellijad, lõppkasutajad jne.

"Pidevalt omavahel suheldes saame tulemused kätte kiiremini ja ühtlasi saame oma eesmärke pidevalt täpsustada. Ei ole mõtet sõlmida leping, seejärel kümme kuud selles piinlikult näpuga järge ajades tööd teha ja siis kliendile üle anda valmistoode, mis võib lõpuks osutuda tema vajadustele mittevastavaks. Meie mõte on, et klient võiks iga kuu midagi saada, et siis kogemusi vahetada ja parandusi teha," rääkis Cockburn.

Esineja nägemuses ei ole tarkvaraarendajad mitte omaette arvuti taga istuvad ja nohistavad patsiga poisid, vaid needsamad poisid parema tulemuse nimel aktiivselt suhtlemas.

Alistair Cockburn on rahvusvaheliselt tunnustatud IT-strateeg, kes on enam kui 20 aastat tegelenud tarkvaraarendusega. Ta on üks agiilse tarkvaraarenduse liikumise initsiaatoreid ja üks 15 autorist, kes 2001. aastal koostasid agiilse tarkvaraarenduse manifesti.

Muu hulgas on Alistair Cockburn raamatute "Agile Software Development", "Crystal Clear: A Human-Powered Methodology for Small Teams" jpt autor. Cockburn on ta töötanud Norra keskpangas, IBMis, GE Capitalis ning nõustanud kümneid organisatsioone üle maailma.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Arvamused

Teabevara