12. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Magnetläätsed teavad, mida sa vaatad

Kui arvuti suudab jälgida inimese pilku, on võimalik ka teada saada, mis täpselt tähelepanu püüdis. Paraku pole see nii lihtne.

Enamus süsteeme kasutavad inimese pilgu jälgimiseks kaameraid ja tarkvara, mis suudab jälgida pupilli liikumist. Selliseid süsteeme on kerge segadusse ajada vaid mõne pearaputuse või meelega ekslema lastud pilguga.

Nüüd on USA mereuuringute keskus otsimas paremaid meetodeid selleks, et pilgu liikumist paremini jälgida. Sellise tehnoloogia kasutusala oleks esmalt sõjanduses, näiteks on võimalik jälgida hävituslennukite piloote.

Keskus on tellinud Massachusettsi tehnoloogiainstituudi neuroteadlaselt James DiCarlolt magnetkontaktläätsed.

Sõdur kannab kontaktläätsi ning magnetsensorit, mis on kinnitatud tema pea külge. Sensor suudab jälgida kõiki magnetväljas toimuvaid muutusi ning suudab selle järgi öelda, kuidas läätsekandja silm liigub.

Süsteem on töökindel sõltumata sellest, mis asendis pea on, samuti ei tohiks seda mõjutada valgustingimused ega asjaolu, et läätsekandjal kannab prille.

Sellistel läätsedel on veel teinegi kasutusvõimalus - liikumispuudega inimesed saaks nende abil juhtida ratastooli.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755