25. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti on maailma 25. IT-riik

Esimest korda reastas Economist Intelligence Unit maailma riike infotehnoloogilise kompetentsuse alusel. Eesti sai tabelis 25. koha.

Maailma kõige tugevaima IT-kompetentsusega riigid on USA, Jaapan, Lõuna-Korea ja Suurbritannia. Viimasel kümnendil suure IT-hüppe teinud Iirimaa pälvis 15. koha.

Mõõdeti ärikeskkonda, IT-infrastruktuuri, inimkapitali, õigusruumi, innovatsioonikeskkonda ning toetust IT-sektori arengule. Neid faktoreid kaaluti sajapunktises skaalas, USA sai 77,4 punkti, Eesti 45,3 ning Läti 37,9 punkti.

Eesti jagab 25. kohta Portugaliga. Vahetult ees on Hispaania ja Itaalia, vahetult järel Sloveenia ja Ungari.

Rootsi on tabelis 7., Taani 8. , põhjanaaber Soome 13. Läti on 34. ja Leedu 35. kohal. Venemaa on 64 tabelisse jõudnud riigi hulgas 48.

Analüüsis märgitakse, et Hiina ja India suudavad tugeva IT-sektori abil leevendada majanduse üldist nõrkust, kuid mõlema riigi puhul rõhutatakse, et nad peavad suutma oma oskusi tõsta, sest hinnaeelised on kadumas.

Heade töötajate põud on üleüldine, aga olukord halveneb veelgi, kui nõutavad oskused muutuvad.

Tulevikus võivad tabelis ilma tegema hakata India ja Hiina, aga ka Venemaa, Brasiilia ning Vietnam. Samuti märgib analüüs tulevikutegijatena ära Eesti, Leedu ja Tšiili.

Just tarkvaraarenduses peituvad nišid on Eesti võimalus, märgib raport.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755