2. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Unustasid PINi? Näita nägu

Piisab näost - USA Houstoni ülikooli teadlased üritavad luua turvalist tehnoloogiat, mis võimaldaks näoga asendada nii PIN-koodid, salasõnad kui ka krediitkaardi numbrid.

Tarkvara suudab näost tehtud kolmemõõtmelise ülesvõtte abil luua ainukordse biomeetrilise profiili, vahendas Networkworld.

Süsteem koosneb veebikaamerast, mis kontrollib, kas inimene ikka vaatab kolmemõõtmelisi ülesvõtteid tegeva skänneri poole. Kui inimene jääb vähemalt kaheks sekundiks paigale, teeb skänner pildi.

Edasi on võimalikud kaks stsenaariumi: kui nägu on uus, lisatakse see andmebaasi. Kui on vaja isik tuvastada, pakub süsteem välja viis äsja ülesvõetud kujutisele kõige sarnasemat kujutist. Kui on vaja mingit tehingut kinnitada, siis ütleb süsteem, kas isik on see, kes ta ütleb end olema.

Kindlaks ei tehta mitte ainult näo karakteristika, vaid ka see, kas inimene kannab prille - selleks, et tagada igapäevaelus kasutatavate kujutuste korrektsus.

Siiani on näotuvastussüsteemid kasutanud kahemõõtmelisi kujutisi, mille puuduseks on asjaolu, et nägu iseloomustavad jooned sõltuvad pildistamise asendist, inimese vanusest, habeme olemasolust ning valgustatusest.

Nii näo kui silmaiirise järgi isiku tuvastamise kallal on tööd tehtud juba viimased 20 aastat.

"Kümnete PIN-koodide ja salasõnade meeldejätmine ei päästa identiteedivargusest. Lisaks sellele, et koode ja salasõnu on ebamugav meeles pidada on nad ka turvalisuse mõttes ebapraktilised. Lahendus on siduda oma isiklik info endaga nii, et seda ei saaks ohustada," ütles Houstoni ülikooli kompuuter-biomeditsiini labori arvutiteaduste professor Eckhard Pfeiffer.

Biomeetrilistest isiku tuvastamise meetoditest on kõige laiemalt kasutusel sõrmejälgede või silmaiirise abil tuvastamine.

Suurbritannia kavatseb terrorismi, kuritegevuse ja illegaalse immigratsiooni takistamiseks tuua oma piiridele järgmise seitsme aasta jooksul elektroonilised isikutuvastussüsteemid. Mitmed nn e-piiri tehnoloogiad on hetkel testimisel.

Näiteks on rohkem kui 60 000 britti osalenud programmis, mille eesmärgiks on muuta piiriületus kiiremaks. Silmaiiriste tuvastamise andmebaasi kogutakse inimeste silmaiirise kujutisi ning passiandmeid - see andmestik võimaldab neil ületada piir kiiremini, ilma piirivalveametnikuga kohtumata. Alates süsteemi töölehakkamisest 2006. aasta märtsis on nn e-piirist silmaiirise kujutise näitamise abil üle käinud 210 000 inimest.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755