3. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Allan Martinson: asi pole tööjõu sissetoomise lubamises, vaid ligitõmbamises

Äripäeva konverentsil Äriplaan 2008 esinev Martinson Trigon Venture Partnersi juhtivpartner Allan Martinson leiab, et kõrgtehnoloogiatööstuse jaoks on oluline võõrtööjõu ligitõmbamine.

"Asi pole isegi tööjõu sissetoomise lubamises (passiivne), vaid selle ligitõmbamises (aktiivne tegevus). Kui meil ei õnnestu riiki tuua iga aasta 300-500 high-tech valla töötajat, siis pole ettevõtetel ka kasvubaasi ja nad on sunnitud ise Eestist välja minema. Lihtne," selgitas Martinson.

Tema sõnul ei ole Eestist kohapealt eriti palju uusi töötajaid võimalik leida. "Peamised high-tech firmad on oma suurema "reha" juba ära teinud ja neil lihtsalt ei ole enam väga palju inimesi üle osta, olgu palk milline iganes," ütles ta.

Peamiseks ohuks peabki Martinson Eesti väikest tööjõuturgu ja lähiaastatel saabuvat langus tööjõuturule tulevate noorte seas. "1990. alguses langes sündivus pea 2 korda ja selle mõju hakkab nüüd kätte jõudma. Seega teravneb olukord veelgi," lisas ta.

Teine suurem oht on Martinsoni sõnul Eesti kõrghariduse alafinantseeritus, mistõttu high-tech firmadel puudub loomulik arengubaas erinevalt näiteks parimatest USA või Skandinaavia tehnoloogiaülikoolidest.

Loe Äriplaan 2008 kohta lisa siit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755