3. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa ja EMT ei ole komisjoni rändlusuuringule vastanud

Kuu aega pärast ELi rändlusteenuse määruse jõustumist avas Euroopa Komisjon veebilehe, kus võrreldakse kõikide 27 liikmesriigi mobiilioperaatorite tulemusi. Eesti mobiilioperaatorite kohta info praktiliselt puudub, sest oma andmed oli saatnud vaid Tele2.

Komisjon on välja selgitanud, et valdav enamik mobiiltelefonioperaatoreid täidab ELi määrust ja pakub klientidele uut eurotariifi, teatas komisjon.

Komisjoni teatel pakkusid paljud operaatorid eurotariifi juba juuli alguses, teised aga ootasid ära 30. juuli tähtaja.

"Tänasel päeval, kõigest kuu aega pärast mobiilside rändlustasusid käsitlevate uute ELi eeskirjade jõustumist, on oluliselt vähenenud tariifidest kasu juba peaaegu pooltel Euroopa tarbijatel," ütles Euroopa Komisjoni telekommunikatsioonivolinik Viviane Reding.

"Eriti tervitatav on see, et paljud operaatorid pakkusid eurotariifi kohe puhkusteperioodi alguses, ning et paljud pakkusid määruse hinnalaest veel palju madalamat hinda. Ainult mõnel juhul - ja see moodustab pigem erandi kui reegli - märkasime katseid määruse toimet edasi lükata, kas läbipaistmatusega või isegi võimaliku konkurentsivastase käitumisega," lisas ta.

Värske ELi määruse esimesel kehtivuskuul uuris komisjon küsimustiku abil 95 mobiilioperaatori käest, millal hakati eurotariifi pakkuma, millal see kasutusele võeti ning selle täpse määra kohta.

Komisjoni uuringu tulemused olid valdavalt positiivsed. Mõned mobiilioperaatorid pakkusid eurotariifi ja olid selle aktiveerunud juba juuli alguses. Üks mobiilioperaator oli uut tariifi pakkunud ja selle aktiveerinud isegi nädal aega enne määruse jõustumist.

Paljud operaatorid on oma kliendid automaatselt eurotariifile üle viinud, et nad madalamatest hindadest võimalikult ruttu osa saaksid.Komisjoni praeguste andmete põhjal on kõige madalam eurotariif 31,5 eurosenti minuti eest välismaal võetud väljuva kõne puhul ja 12,6 eurosenti siseneva kõne eest. Lisaks sellele pakuvad mõned operaatorid eripakette, mis võivad huvitada tihti reisivaid tarbijagruppe.

Leiti ka üht-teist negatiivset. Üks Küprose operaator pakub eurotariifi alles 30. augustist, eirates sellega ilmselgelt määruse nõudeid, mille järgi tuleb eurotariifi pakkuda hiljemalt 30. juulist 2007.

Belgias saatis mobiilioperaator juuli viimastel päevadel oma klientidele SMSi teatega, et nad lülitatakse automaatselt eurotariifile ümber 30. septembril 2007. Kuid eurotariifi pakkumine ise, mis annaks tarbijatele soodsamad kõnehinnad juba 30. augustist, oli kättesaadav üksnes operaatori veebilehel.

Läti operaatorid ei ole komisjoni küsimustikule vastuseid saatnud. Eestist on komisjon saanud ainult ühe vastuse ja Soomest on praeguseks saamata kahe operaatori vastused.

Kokkuvõttes on komisjonile 95 mobiilioperaatorist praeguseks vastanud 74. Tulemused on eraldi avaldatud komisjoni veebilehel alates eilsest.

Kui uue ELi rändlusteenuse määruse sätetest kinni ei peeta, on määrusega ette nähtud, et liikmesriikide reguleerivad asutused võivad rakendada tõhusaid ja hoiatavaid karistusi

ELi rändlusteenuse määrus muutus 30. juunil kõigi 27 liikmesriigi jaoks siduvaks. Selle järgi ei või rändlusteenuse tasu välismaal tehtud kõnede eest ületada 0,49 eurot väljuvate kõnede ja 0,24 eurot sisenevate kõnede puhul (ilma käibemaksuta). Operaatorid võivad konkureerida sellest hinnalaest allpool ja pakkuda veelgi madalamaid hindu.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755