3. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Halvatud saavad keelt liigutades arvutiga suhelda

Kõrvakanalisse paigaldatud rõhusensor suudab aru saada keele liigutamise abil edastatud signaalidest ning neid arvutile edasi anda.

Keele liigutamine tekitab kõrvas rõhuvõnkeid, nüüd loodab USA Lõuna-Illinoisi ülikooli teadlane Ravi Vaidyanathan koos Case Western Reserve'i ülikooli ja Southamptoni ülikooli teadlastega neid võnkeid mõistma õppides aidata kaelast saadik halvatud inimestel keele abil arvutiga suhelda.

See annaks lootust miljonitele, kes seljaaju kahjustuse tõttu on igapäevaelust välja lülitatud.

Ülesande õnnestumiseks on vaja paigaldada sisekõrva väike mikrofon, mis suudab tajuda kõrvas rõhulaineid, mis tegelikult on helilaineid, ning muuta keelega antud signaalid arvutile arusaadavaks. Teadlased on loonud ka märgisüsteemi, eristamaks nelja erinevat keeleliigutust, mis on igal inimesel individuaalsed. Näiteks liigutades keel üles, alla, vasakule ja paremale saab liigutusest koostada märgisüsteemi, millest arvuti on võimeline aru saama.

Lained, mis keeleliikumise tõttu sisekõrvas liiguvad on madalsageduslikud - alla 200 hertsi, seega saab siin filtrit kasutades kõik muud madalsageduslikud helid välistada.

Tehnoloogia väljatöötamist alustati kaelast saati halvatutele mõeldud ratastooli väljatöötamisest. Nüüd on tehnoloogiat testitud kaheksa inimese peal ning igaühe keele liigutuse eripära arvestades on loodud vastav märgisüsteem. Praegu õnnestus arvutil õigesti aru saada 97 protsendist liigutusist, see annab lootust, et meetod on ellurakendatav.

Söömise või rääkimise ajaks ei pea kõrvamikrofoni välja lülitama, sest keeleliigutustest tekkivad signaalid on nii sageduselt kui tugevuselt eristatavad. Hetkel ei saa siiski veel rääkida ajast, mil seade võiks turule tulla. Teadlastega koostööd tegev firma Think-A-Move Ltd üritab leida lahendusele kommertsväljundit

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755