3. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muusikast saab häkkerite uus ründerelv

Arvutites muusika ja videote vaatamiseks mõeldud meediapleierite turvaaugud võimaldavad häkkeritel arvutisse sokutada pahavara ning nakatada arvuteid ilma kasutaja teadmata.

Nii on võimalik internetist laetud muusika- ja videofaile võtta kasutusse küberrelvadena, mille abil on võimalik nakatunud arvutisse sisse murda, ütles arvutiturvalisusega tegeleva firma iSEC Partners ekspert David Thiel Physorgile.

Tema sõnul on mitmeid nõrku külgi ka laialt levinud meediapleierites, kuid ta keeldus nimetamast konkreetseid tootjafirmasid, vihjates lootusele, et tootjad suudavad oma programmide puudused enne kõrvaldada.

Tema sõnul pole teada, kas viimase aja suuremates küberünnetes on ründajad kasutanud ka meediapleierite nõrku külgi, aga sellele on ka keeruline jälile jõuda.

"Võimalusi pahatahtliku ründaja ohvriks sattuda on mitmeid, kõik mängivad ilma kõhkluseta YouTube'ist videoid või kuulavad veebist muusikat. Kuivõrd meediapleierid avanevad automaatselt, siis sellistel rünnetel võivad olla märkimisväärsed tagajärjed," ütles ta.

Häkkerid on meediapleiereid juba varem püüdnud rünnata, kuid Thieli sõnul püütakse nüüd arvutitesse põhjalikumalt sisse tungida ning nii mööda hiilida interneti turvatõketest.

Mp3-failide abil on arvuteid palju kergem nakatada, sest isegi need, kes ei ava rämpspostmeile, ei kõhkle hetkekski, kui tahavad arvutis mõnd helifaili käivitada.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755